Otkrivamo 10% najboljih tvrtki u upravljanju ljudskim potencijalima

Grupa SELECTIO, najpoznatija grupacija za savjetovanje u ljudskim potencijalima, koja u sklopu projekta ‘Poslodavac Partner’ certificira više od 100 tvrtki na godinu, objavila je popis 14 tvrtki koje su u najboljih deset posto u Hrvatskoj prema kvaliteti HR-a

U 20 godina SELECTIO je snažno djelovao na razvoj tržišta rada, a imao je i važnu ulogu u razvoju organizacije, ponajprije putem SELECTIO HR akademije, koja je educirala velik broj danas poznatih HR stručnjaka, te putem SELECTIO Leadership akademije, koja je transformirala mnoge hrvatske menadžere . Ipak, najvažniji projekt Grupe SELECTIO za razvoj u upravljanju ljudskim potencijalima je ‘Poslodavac Partner’ – certifikat kojim se proteklih 18 godina ocjenjuje sve kvalitetnija i zdravija radna mjesta.

Ključni pokazatelj

Za taj prestižni certifikat se svake godine prijavljuje stotinjak tvrtki koje prolaze kroz detaljnu evaluaciju HR sustava kako bi se dokazalo visokokvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima.

Među nositeljima certifikata nalaze se organizacije različitih veličina i struktura, a budući da ih je svake godine sve više, tako i podaci Grupe SELECTIO za usporedbu kvalitete HR sustava postaju sve napredniji. Certifikat je s vremenom postao ključni pokazatelj uspješnosti organizacija koje danas čine skupinu najpoznatijih i najtraženijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Najbolji od najboljih

Da bismo prepoznali predvodničke promjene u HR svijetu i čije su HR prakse u skladu s vrhunskim svjetskim praksama, stručnjaci Grupe SELECTIO pokrenuli su certifikat ‘Above and Beyond’. To posebno priznanje SELECTIO upućuje poslodavcima koji već dugi niz godina dokazuju visoku kvalitetu u svim područjima upravljanja ljudskim potencijalima te koji su u najboljih deset posto prema kvaliteti HR-a. Za dobivanje certifikata ‘Above and Beyond’ tvrtka mora ostvariti iznadprosječne rezultate u certifikaciji ‘Poslodavac Partner’, a uz to mora pokazati i vrhunske rezultate u minimalno jednoj od sljedećih kategorija: ‘Impact’, ‘Satisfaction’, ‘Inclusion’, ‘Innovation’ i ‘Budućnost’. U 2022. godini 14 tvrtki zadovoljilo je te uvjete, a to su: A1 Hrvatska, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Adria, Dukat, Erste banka, Hrvatski Telekom, Ina, Jadran-Galenski laboratorij (JGL), Kaufland, Molson Coors BH, Pliva, TDR Hrvatska, TDR BiH, Zagrebačka pivovara. Te tvrtke naprednim upravljanjem ljudskim potencijalima uspješno predviđaju i odgovaraju na izazove, transformiraju radno okruženje i oblikuju budućnost sadašnjih i budućih generacija.

A1: mapa poslova i vještina budućnosti

– Cijenimo izazovne projekte, a svjesni dinamičnog okruženja u kojem poslujemo, uvijek tražimo nove prilike za razvoj, učenje i izgradnju karijernog puta svakog zaposlenika, fokusirajući se na vještine budućnosti. Kako bismo otvorili ovu temu, u suradnji sa stručnjacima iz znanstvene, tehnološke i poslovne zajednice pokrenuli smo prvu interaktivnu mapu poslova i vještinu budućnosti – rekla je. Katarina Dijan, voditeljica ljudskih resursa i korporativne kulture iz A1, tvrtki kojoj je uručen certifikat ‘Above and Beyond’ u kategorijama ‘Innovation’ i ‘Future’.

Coca-Cola HBC Adria: rasti zajedno s tvrtkom

– Sretni smo da naši napori u postizanju poticaja radnog okružja koje motiviraju iz godine u godinu daju izvrsne rezultate. Podatak da čak 84 posto naših zaposlenika pokazuje visok stupanj predanosti poslu pruža nam mogućnost inoviranja, podizanja ljestvice i neprestani rast. Rasti zajedno sa svojom tvrtkom, s ljudima iu okruženju koji motiviraju i inspiriraju veliko je zadovoljstvo – dodala je Romina Ivančić Maćešić, direktorica Odjela za ljudske potencijale iz Coca-Cole HBC Adria, dobitnice ‘Above and Beyond’ certifikata u kategorijama ‘Innovation’ i ‘Satisfaction’.

Dukat: sustavno ulaganje u ljude

– Iako smo se certifikatom ‘Above and Beyond’ u kategoriji ‘Future’ istaknuli u području strateške HR pripreme za poslovnu budućnost i razvoj zaposlenika, ponosni smo i na odlične rezultate postignute u ostala četiri područja, koja su nas svrstali u vrh najprestižnijih poslodavaca u zemlji , u društvu ‘najbolji od najboljih’. To priznanje rezultat je sustavnog ulaganja u naše ljude, njihov rast i razvoj, motiviranje i zadovoljstvo, kao i učinkovitog upravljanja HR procesima i inoviranja – istaknula je Helena Karasićdirektorica Ljudskih potencijala Dukata.

Prva banka: kompetencije budućnosti

– Usmjerenost na klijente i osluškivanje njihovih potreba, strukturirana strategija promoviranja organizacijske kulture, grupni i individualni razvojni programi s fokusom na kompetencije budućnosti, samo su neke prakse koje nastojimo kontinuirano unaprijeđivati, a veseli nas činjenica da ih prepoznaju i naši klijenti te vanjski partneri – rekla je Maja Crnjak, direktorica Sektora ljudskih potencijala Erste banke, dobitnica certifikata ‘Above and Beyond’ u kategorijama ‘Budućnost’ i ‘Inovacija’.

Hrvatski Telekom: brzi odgovor na tržišne izazove

– S ponosom ističemo da smo dugi niz godina u društvu najboljih poslodavaca s najvišim standardima u upravljanju ljudskim resursima, što nam daje dodatni vjetar u leđa da i dalje pomičemo granice. Certifikat smo zaslužili brzim odgovorima na tržišne izazove, što osigurava održivu budućnost u smislu jačanja postojećih unutarnjih kapaciteta, ali i kroz podršku šire društvene zajednice – rekla je. Anamarija Minarski, direktorica Odjela za zapošljavanje, upravljanje učinkom, razvoj i iskustvo zaposlenika Hrvatskog Telekoma, dobitnika certifikata u kategorijama ‘Innovation’, ‘Future’ i ‘Impact’.

KADA: okrenuta budućnosti i održivom poslovanju

– Drago nam je što smo prepoznati kao tvrtka okrenuta budućnosti i održivom poslovanju te stalnom unapređenju inkluzivnog radnog okruženja u kojem se poštuju različitosti, jedinstvene potrebe i perspektive svih naših zaposlenika. Čestitamo i svim ostalim dobitnicima jer samo zajedničkim snagama možemo ići iznad i izvan – izjavila je Vladimir Senčar Perkovdirektorica Ljudskih potencijala u Ini, koja je dobila certifikat ‘Above and Beyond’ u čak četiri kategorije.

JGL: talent-programi i razvoj zaposlenika

– Intenzivno se bavimo talent-programima, koje povezujemo s dugoročnim razvojnim planovima zaposlenika kako bismo osigurali prilike za razvoj internih snaga i potencijala. Potičemo kros-funkcijsku i kros-geografsku mobilnost, razmjenu znanja i razvojno mentorstvo. Svi zaposlenici kroz godišnje istraživanje klime i zadovoljstva direktno utječu na fokus koji nam osiguravaju zdrav i održiv rast – istaknula je Lorena Dika, direktor ljudskih resursa JGL-a, tvrtka koja je dobitnica certifikata ‘Above and Beyond’ u kategorijama ‘Innovation’ i ‘Future’.

Kaufland Hrvatska: davati šansu mladima

– Svjesni smo koliko je maloprodajna dinamična i znamo da je nužno prilagoditi poslovanje i strategiju novonastalim prilikama na tržištu. Ulaganje u razvoj naprednih digitalnih platformi i digitalnih kompetencija samo je dio našeg strateškog pristupa. Već godinama surađujemo s obrazovnim institucijama i putem različitih programa dajemo mogućnost mladima da stječu znanja i praktična iskustva – izjavila je Dunja Firštdirektorica sektora ljudskih resursa tvrtke Kaufland Hrvatska, dobitnice certifikata ‘Above and Beyond’ u kategorijama ‘Innovation’ i ‘Future’.

TDR: ravnoteža poslovnog i privatnog

– Drago nam je da su poslovne politike i inovativni programi unapređenja razvoja i zadovoljstva naših kolega prepoznati izvana. Redovitim upitnicima zadovoljstva radimo na njihovom zadovoljstvu poslom, usklađivanju ravnoteže privatnog i poslovnog života te razvoju putem digitalnih platformi i mentoriranja, kao i brojnim praksama brendiranje poslodavca – rekla je Darija Maričić, junior HRBP Cro&Slo CBU iz tvrtke TDR kojoj je uručen certifikat ‘Above and Beyond’ u kategorijama ‘Innovation’, ‘Future’ i ‘Satisfaction’.

Pliva: briga o mentalnom i fizičkom zdravlju

– Iskustvo nam je pokazalo da je vrlo važno biti sposoban brzo donositi odluke i hrabro inovirati HR praksu, prilagođavajući se novim okolnostima. Znamo koliko je za uspjeh tvrtke važno raditi na izgradnji okruženja koje potiče brigu za mentalno zdravlje i tjelesnu dobrobit. Vijeće

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr