Oni su prvi koji stoje uz građane kada je najteže, a sada ih se traži 1800: “To stvarno nije velika obveza, a njima sigurno puno znači.”

Ljudska potreba za pomaganjem stvorila je volontiranje, a ovaj je mjesec prilika da se uključite kroz akciju Hrvatska volontira. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk priča o onima koji pomažu drugima u nevolji.

GalerijaErin Dragović, volonterka Katarina Dejanović, Zagreb Ines Batanić, volonterka +7Mario, Obrovac


Kada je najjteže, uz nesretne najčešće stanu – građani. Volonteri su se iu Obrovcu odmah uključili u akciju.

“Svugdje gdje je god trebalo, ovi su dečki krenuli po Obrovcu, kad je sve krenulo od početka, oni su krenuli prvi“, rekao je Mario i pokazao na skupinu volontera.

U ekstremnim situacijama poput poplave, prvi su na terenu uz službe.

Ali čak i kada situacija nije ekstremna, volonteri su među nama svaki dan. Pa tako i Ines Batinić koja je počela volontirati prije tri mjeseca. Kroz Udrugu Krugovi obilazi one kojima treba pomoć.

Drugi put stigla je Katarini i njezinoj kćeri, obje osobe s invaliditetom.

“U pravilu zapravo čistimo, to je ono što je njoj najpotrebnije od svega, ali evo uz čišćenje i ugodno razgovaramo“, rekla je Ines.

Katarini ja Mireli volonteri pomažu u kućanstvu, ali i za prijevoz do liječnika. Za njih je saznala slučajno – na povratku iz trgovine.

“Kad sam vukla kolica, pozlilo mi je, ja sam se zaljulala i taman je jedan dečko naišao. Stajao je tamo i rekao je ‘Gospođo, treba li vama pomoć?’“, započela je svoju priču Katarina Dejanović iz Zagreba i nastavila: “kažem ‘Ja bih vas molila samo da mi nekako do lifta odvezete kolica’. Onda je rekao ‘Gospođo draga, ja volontiram“.

Građane u sličnoj situaciji obilaze svaki tjedan. Ines je istaknula da ne bi imali ništa protiv kada bi im se ostali pridružili: “Zašto ne, to stvarno nije velika obveza, nije da previše izdvajate od sebe, a njima sigurno puno znači“.

Može se pomagati diljem zemlje, i to u brojnim aktivnostima. U Osijeku Udruga pobjede pomaže – u azilu.

„Nekakve aktivnosti su šetnja pasa, socijalizacija kao npr. Lucijan koji se jako boji“, rekla je volonterka Erin Dragović.

Za sve što treba psima tu je i Jasmina Pranićveć punih 12 godina.

Od mojih suza koristi nema. Plačem ja i danas i nemojte misliti da sam se navikla, ne postoji ‘navikla si se’, ali pomažem“, kazala je.

Od azila, do onih kojima je pomoć potrebna u najosnovnijim životnim zadacima ili čak u izvanrednim situacijama poput poplave. Uz pomoć drugoga svaka situacija postaje lakša.

A u ovome trenutku 214 akcija diljem zemlje treba oko 1800 volontera. To pokazuje i web platforma Volonteka na kojoj se svi koji žele pomoći – mogu prijaviti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr