Zaklada Adris 17. donacijskim ciklusom nastavlja promicati izvrsnost i znanje u hrvatskome društvu

Na sjednici održanoj 11. svibnja u Zagrebu, predsjednik Uprave Adris grupe, Marko Remenar imenovao je, u ime Zakladnika, Upravu i vijeće Zaklade Adris u novom četverogodišnjem mandatu. Predsjednikom Zaklade Adris ostaje istaknuti hrvatski pedagog i astronom – Korado Korlević. dr. sc. Željko Lovrinčević potpredsjednik, a prof. dr. sc. Zvonimir Mareković počasni predsjednik Zaklade Adris. Članovi Uprave Zaklade Adris su i prof. dr. sc. Gojko Bežovan, istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, prof. dr. sc. Josip Paladino te akademik Željko Kaštelan.

U sljedećem četvrtogodišnjem razdoblju Zakladno vijeće za program Znanje i otkrića i nadalje čine: dr. sc. Ksenija Zahradka, predsjednica, te članovi, uspješni hrvatski znanstvenici izv. prof. dr. rer. nat. Tomislav Domazet-Lošo i prof. dr. sc. Dinko Mitrečić.

Vijeće Zaklade za program Kreativnost, ekologija, baština i dobrota vodi prof. dr.sc. sc. Božo Skoko, predsjednik, s članovima Davorom Bruketom i Silvijom Novak.

Remenar je Zakladnoj upravi i vijećima u ime Uprave Adrisa zahvalio na dosadašnjem radu istaknuvši kako izazovna vremena u kojima živimo i radimo pred nas stavljanjem brojnih pitanja. „U uvjetima krajnje nestabilnosti, deglobalizacije, dekarbonizacije i digitalizacije pitamo se kako upravljati i koje vrijednosti promovirati. Upravo su izvrsnost i humanost odgovor i ono po čemu se ističe i naša Zaklada. Uspjeh i stabilnost Adrisa, strogi kriteriji izbora projekata te vaše znanje i ugled koji ugrađujete u rad Zaklade omogućuju nastavak ostvarivanja zajedničke misije – promicanja korporativne društvene odgovornosti i stvaranja naprednijeg hrvatskog društva.“, zaključio je Remenar.

Prihvaćajući novi mandat na čelu Zaklade Adris, Korado Korlević se osvrnuo na dosadašnja postignuća Zaklade: „Društvo, kada je Zaklada započela radom, potpuno je različito društvo danas. Ne, Zaklada je ovih petnaestak godina tvrdoglavo ustrajala na vrlo strogim kriterijima izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro. Opravdanost takvoga pristupa potvrđuje brojne projekte i pojedince koje je Zaklada dosad poduprla i njihove rezultate koji su ravnopravni ostvarenjima u svjetskoj znanosti. Čast je, ali i velika odgovornost u prepoznavanju najboljih, s obzirom na izazove u društvu koji nas tek očekuju i znanosti koja će na njih morati znati odgovoriti.“

Raspisan ovogodišnji natječaj

Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja Zaklade Adris. U ovom, sedamnaestom po redu donacijskom ciklusu, koji će biti otvoren od četvrtka 18. svibnja do 19. lipnja 2023., moći će se prijaviti istaknuti projekti i pojedinci u dva programa Zaklade – Znanje i otkrića za potporu izvrsnim učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima te znanstvenim i istraživačkim projektima i Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, za potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode i očuvanja hrvatske izvornosti, uz donacije humanitarnim projektima.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, iu ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, uvjeti i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris koji se nalazi na službenim stranicama Zaklade. Čim će natječaj biti otvoren i objavljen u dnevnom tisku, na istoj će stranici biti moguća i online prijava.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja. Zaklada Adris osnovana je 2007. godine na poticaj dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adrisa, mr.sc. Ante Vlahovića koji je tom prigodom istaknuo kako je „izvorna zamisao Zaklade bila i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr