#allaboutchange: Što je bonton i je li pred izumiranjem?

bonton-allaboutchange2

Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima. No vrijedi li danas ista pravila ponašanja kao i prije primjerice pedeset godina?

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je utjecalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja – očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture. Ipak, primjećujemo kao veliku dostupnost informacija postajemo prezasićeni istima i teško nam je razaznati one od kojih imamo stvarne koristi kao što je recimo učenje. Događa se tako da sve manje informacija “znamo” i pamtimo jer nam se one nalaze na dohvat ruke na našim pametnim telefonima. Također velika poplava raznih primjera ponašanja ili bolje rečeno ne ponašanja koja nam se prikazuju kroz masovne medije, mogu dati potpuno krivu sliku o onome kako bismo se trebali ponašati.

bonton-allaboutchange4

Jesu li kavaliri izumrli? Jesu li žene i dalje dame?

Mnoge se polemike danas vode o ulogama muškaraca i žena i njihovom “zadanom ponašanju”, no da ne zadiremo danas toliko duboko zadržat ćemo se na osnovnom nivou, kroz koji se poteže pitanje “ima li danas uopće džentlmena”? Muškarci se opravdavaju da ni žene više nemaju manire nekadašnjih žena pa su posljedično i muškarci izgubili manire. No je li to uopće povezano? Ravnopravnost žena i muškaraca uopće ne bi trebala biti tema u godinama u kojima se nalazimo, ali opet se kroz tu sferu provlače konci kada se govori o običnom kavalirstvu. Ono uopće ne mora biti usmjereno i određenom spolom i rodom. Ono se karakterizira kroz naše osnovno ponašanje, naše djelovanje u zajednici i naš odnos prema drugim ljudima. Biti pristojan je ok i to ne bismo nikako mislili zaboraviti. Ipak, ako o bontonu želite naučiti nešto više i vidjeti koliko ga se uopće pridržavate, najjednostavniji način da provjerite je da pročitate knjigu bontona. Najpoznatiji bonton na hrvatskom jeziku je Suvremeni bonton Eduarda i Amalije Osredečki. Eto, prijedlog novog štiva za dane koji su pred nama.

Više o temiIzvor: Journal.hr