Meso ne biste trebali odmrzavati na sobnoj temperaturi, može biti opasno

Problem je što meso postaje delikatnije i sklono bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu.

Mislite da nema ništa loše u tome da smrznuto meso ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne? Možda biste željeli promijeniti svoje načine kada otkrijete što se događa dok se meso zagrijava izvan vašeg hladnjaka, piše Klixba.

Izvađivanje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi prilično je jednostavan način odmrzavanja. Međutim, je li ostavljanje sirovog mesa van satima doista najbolji način za odmrzavanje? Ispada da bi ova metoda mogla biti gora nego što mislite.

Već znate da je sa sirovim mesom potrebno pažljivo rukovanje kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i rastom bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuhate piletinu, govedinu i druge vrste mesa, jednako je važno kako ćete odmrznuto smrznuto meso.

Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ništa ne radite sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i sklono bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu.

Kako USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso sigurno je u neodređeno vrijeme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije se ne mogu rasti niti razmnožavati nakon što je meso zamrznuto i pohranjeno na temperaturama nižim od 40 stupnjeva. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu cijeli dan dok se odmrzava znači da dopuštate da meso dostigne temperaturu veću od 40 stupnjeva, a kada meso dosegne 41 stupanj ili više, ulazi u zonu opasnosti od bakterija.

Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu prije nego što je zamrznuto mogu se početi razmnožavati na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Osim toga, kako se meso odmrzava, neće se ravnomjerno odmrznuti. Izvana će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će vanjski sloj vašeg sirovog mesa provesti većinu vremena u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost ne smrzava.

Kao rezultat toga, USDA preporučuje da s

Više o temiIzvor:Poslovni.hr