TCL 55Q750G još je jedan QLED model s naprednim lokalnim zatamnjenjem

SPECIFIKACIJE – TCL 55Q750G
Zaslon 55″ QLED/ 4K (3840 x 2160) / 120 Hz
HDR Da (HDR PRO+, Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG)
Priključci 4x HDMI 2.1, 1x USB
Mreža LAN, Wi-Fi (802.11ac)
Procesor AIPQ Engine Gen 3
Softver Google TV

TCL je jedan od popularnijih TV brendova iz razloga što za relativno pristupačnu cijenu daju mogućnosti puno naprednijih modela. Jedna od takvih serija bila je i Q6 koja ima QLED tehnologiju, Google TV i niz naprednih gaminga i drugih opcija. Tvrtka je nedavno predstavila nasljednika u vidu Q7 serije koja donosi još neka poboljšanja i ozbiljno bi cijenom i mogućnostima trebala konkurirati u srednjem segmentu tržišta. Iako na naše tržište još nisu stigli ovi modeli, TCL 55Q750G predstavljen je po cijeni od 750 dolara što će se kod nas vjerojatno prevesti u cijenu od oko 1000 eura u startu. Serija ide do najveće dijagonale od 83 inča, au tom cjenovnom rangu nudi niz zanimljivih opcija.

Podesive noge umjesto središnjeg postolja u novoj seriji TCL Q7
Podesive noge umjesto središnjeg postolja u novoj seriji TCL Q7

Za razliku od prethodne generacije koja je imala središnje postolje, TCL Q7 dolazi s nogicama koje ne zauzimaju previše mjesta i mogu se podesiti. TV ima tanki okvir od brušenog aluminija i ostavlja vrhunski dojam. Profil je relativno tanak, a sa stražnje strane nalaze se konektori, gdje se nalaze četiri HDMI 2.1 ulaza. Održan je prolaz 4K signala na 120 Hz, a tu je i namjenski eARC HDMI za spajanje na soundbar.

Iz profila nije pretjerano širok
Iz profila nije pretjerano širok

Televizor dolazi s VA panelom i QLED tehnologijom koju ovaj proizvođač ima još od 2014. Sloj nano čestica ili Qunatum Dot diže razinu prikaza boja i kao i drugi QLED model Q7 ima visoku svjetlinu koja ide preko 1000 cd/m2. S obzirom da ima izravno LED pozadinsko osvjetljenje, omogućena je visoka razina svjetline uz vrlo dobar kontrast koji nude ovakvi paneli, pa je prisutna široka podrška za HDR standarde koja uključuje i Dolby Vision. Vrlo važan značajka je lokalno zatamnjenje koje TCL reklamira Full Array PRO lokalno zatamnjenje, a radi se o 200 zona koje TCL-ov procesor po potrebi može zatamniti.

Nativna brzina osvježavanja zaslona je 120 Hz, tako da je TV spreman za igranje, dok je u Gaming načinu rada moguće dobiti brzih 240 Hz VRR (varijabilna brzina osvježavanja) za igranje bez kašnjenja. Osim toga, podržani su ALLM i AMD FreeSync Premium Pro, također će konzolaški i računalni igrači pronaći svoj put ako odluče koristiti Q7 za igranje.

Oko zaslona nalazi se tanak metalni rub koji doprinosi vizualnom dojmu
Oko zaslona nalazi se tanak metalni rub koji doprinosi vizualnom dojmu

Još jedna tehnologija koja bi trebala osigurati kvalitetu slike u brzim akcijskim ili gaming scenama je Motion Rate 480, koja inteligentno umeće okvire kako bi se izbjegao mutan prikaz.

Televizor kao i njegovi prethodnici dolazi s Google TV pametnim sučeljem koje uz najveći broj dostupnih aplikacija ima opcije poput ugrađenog Chromecasta i još važnije, podrške za sve najpopularnije streaming aplikacije. Još jedna zanimljiva opcija je daljinski upravljač koji dolazi s pozadinskim osvjetljenjem. Od značajnih certifikata TCL Q7 serija ima IMAX Enhanced, Dolby Atmos i DTS Virtual X podršku što znači da uz kvalitetan prikaz slike i HDR-a ima i podršku za audio formate koje ćete najbolje iskoristiti uz kvalitetan vanjski soundbar ili drugi audio sustav.

TCL je ugradio četiri HDMI 2.1 sučelja koja prolaze 4K pri 120 slika u sekundi, od kojih je jedan namjenski eARC HDMI
TCL je ugradio četiri HDMI 2.1 sučelja koja prolaze 4K pri 120 slika u sekundi, od kojih je jedan namjenski eARC HDMI

QLED tehnologija, visoka svjetiljka i široka HDR podrška uz sve relevantne mogućnosti igranja čine ovu seriju iznimno dobro opremljenom. Ukoliko cijene kod nas budu slijedile obrazac s predstavljanjem modela TCL Q7 mogli bismo uzburkati srednji cjenovni razred na tržištu televizora.

Više o temiIzvor:Bug.hr