ŽENE SU SE OTIMALE ZA OVOG HRVATA! Hrvatska mu ovo neće zaboraviti, a on žali za jednom stvari…

foto davor pongračić/ Cropix

Autor: Gordan Ivan Šojat

Hrvatska je dala mnoge svjetski poznate rukometaše, od Irfana Smajlagića, Patrika Čavare, Mirze Džombe i mnoge druge, ali samo je jedna postala prava svjetska zvijezda, a to je Ivano Balić. I on je tema našeg feljtona o hrvatskim ikonama…

Još uvijek pamtimo njegove golove i asistencije iz nemogućih situacija, a rivalstvo s Karabatićem i njihov klinč, već odavno su ušli u anale svjetskog rukometa.

Ivano je i ‘kriv’ zbog čega ‘Kauboje’ zovemo kaubojima, kada je nakon jedne utakmice ispalio: ‘Ma, mi smo vam kauboji’ i tako su naši rukometaši postali i ostali kauboji.

Košarkaški početci

Ivano Balić, zanimljivo nije počeo trenirati rukomet, već je trenirao košarku u tadašnjoj Jugoplastici, ili POP 84, današnji KK Split, nogomet, vaterpolo, da bi se na kraju sa 16 godina odlučio za rukomet.

foto dragan matic/ cropix

Kako je kasnije rekao, otišao je u sport za koji su mu ljubav usadili roditelji, oboje rukometaši i ostalo je povijest.

Karijeru je započeo u RK Split, da bi prešao u Metković, odakle odlazi kao Svjetski prvak s Hrvatskom iz Portugala 2003. godine i zlatnim s Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine u Portland San Antonio iz Pamplonea.

Najbolji na svijetu

Ivano Balić nikada nije sebe stavljao ispred ekipe, ali njegove igre donijele su mu pregršt osobnih nagrada, a po mnogima je on najbolji rukometaš ikad te je proglašen najboljim rukometašem svijeta 2003. i 2006. godine.

Najveći rukometni dosezi Ivana Balića dogodili su se u reprezentaciji, s kojom je osvojio Svjetsko i Olimpijsko zlato, uz drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine.

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Nakon četiri godine u San Antoniju, Balić prihvaća zov Zagreba i vraća se u Hrvatsku u kojoj je ponovno pobudio euforiju za rukometom.

Iako s klubom Ivano nikad nije osvojio Ligu prvaka, on ipak ne žali za tim:

“To što nisam osvojio Ligu prvaka za mene nije razlog za žaljenje. Naravno da bi bilo lijepo da sam osvojio, ali da budem iskren, danas pomislim na to samo kad netko to spomene”, izjavio je Balić u jednom intervjuu.

Ostanak u rukometu

Nakon četiri godine u Zagrebu Balić prelazi u Atletico Madrid, da bi posljednje dvije sezone igrao za HSG Wetzlar, u kojem je završio karijeru 2015. godine.

No Ivano je odlučio pred kraj aktivne karijere ostati u rukometu te je sklopio ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom o radu s mlađim kategorijama, što ga ispunjava.

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

“Oduvijek sam htio raditi s djecom i biti mentor, kao stariji brat mladim igračima. Znam koliko mi je bilo teško kad sam bio mlađi i koliko mi je značilo kad su uz mene bili stariji igrači”, rekao je Ivano o radu s djecom, a odazvao se na poziv u reprezentaciju kao pomoćni trener prvo Željku Babiću, a onda i Hrvoju. Horvatu.

Po mnogima najbolji rukometaš svijeta, ili kako su ga voljeli zvati ‘rukometni Jordan’, svoje znanje prenosi na mlađe generacije pa se nadamo kako će iz njegovog rasadnika iznjedriti neki novi Ivano Balić.

Autor:Gordan Ivan Šojat

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr