G7 je pozvao na usvajanje međunarodnih tehničkih standarda za umjetnu inteligenciju

Vođe zemalja članica skupine G7 u subotu su pozvale na razvoj i prihvaćanje međunarodnih tehničkih standarda za pouzdanu umjetnu inteligenciju u vrijeme kada se zakonodavstva najbogatijih demokracija u svijetu fokusiraju na novu tehnologiju.

Čelnici su na sastanku na vrhu u Hirošimiju priznali da se pristupa postizanju ‘zajedničke vizije i cilja se pouzdane umjetne inteligencije mogu razlikovati’, ali su u izjavi rekli da ‘upravljanje digitalnom ekonomijom mora i dalje biti u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima’.

Dogovor je postignut nakon što je Europska unija, koja ima svoje predstavnike u skupini, ovaj mjesec približila usvajanju zakona kojim bi se regulirala umjetna inteligencija, što bi predstavljalo prvi sveobuhvatan zakon o toj tehnologiji.

– Želimo da sustavi umjetne inteligencije budu točni, pouzdani, sigurni i nediskriminatorni, neovisno o njihovom porijeklu – rekla je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vođe zemalja članica G7 spomenule su generativnu umjetnu inteligenciju, koju je popularizirala aplikacija ChatGPT, rekavši da ‘odmah trebaju razmotriti prilike i izazove generativne umjetne inteligencije’.

Čelnici vlade u petak su se složili stvoriti forum ministara pod nazivom “Proces umjetne inteligencije u Hirošimi” kako bi se do kraja ove godine raspravljalo o pitanjima koja se odnose na alate generativne umjetne inteligencije, kao što su prava intelektualnog vlasništva i dezinformacije.

Summit

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr