Južna Europa priprema se za 'brutalno ljeto': Situacija sa sušom će se pogoršati

Foto: Aude Guerrucci/REUTERS

Južna Europa nije jedina koja ove godine pati od ozbiljne nestašice vode. Rog Afrike prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je povijesna suša u Argentini uništila usjeve soje i kukuruza

Južna Europa priprema se za žestoke ljetne suše, s nekim regijama koje već pate od nestašice vode, a poljoprivrednici očekuju svoje najveće prinose u nekoliko desetljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako klimatske promjene čine regiju toplinom i sušom, godine uzastopne suše iscrpile su rezerve podzemne vode. Tlo je postalo suho u Španjolskoj i južnoj Francuskoj. Niške razine rijeke i akumulacije prijete proizvodnju hidroenergije ovog ljeta.

S temperaturama koje se penju prema ljetnim mjesecima, znanstvenici upozoravaju da je Europa na putu za još jedno brutalno ljeto, nakon što je prošla godina bila najtoplija u povijesti – što je potaknulo sušu, za koju su istraživači Europske unije rekli da je bila najgora u najmanje 500 godina. Do sada, ove godine situacija je najteža u Španjolskoj, piše Reuters.

Foto: NACHO DOCE/REUTERS

– Situacija sa sušom će se pogoršati ovog ljeta – rekao je Jorge Olcina, profesor geografske analize na Sveučilištu Alicante u Španjolskoj.

U ovom trenutku male su šanse da će kiša riješiti i temeljnu sušu.

– U ovo doba godine jedino što možemo imati su točne i lokalne oluje, koje neće riješiti deficit oborina – rekao je Olčina.

Tražeći hitnu pomoć EU, španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas upozorio je da su “posljedice ove suše toliko ozbiljne da se ne mogu riješiti samo nacionalnim sredstvima”, navodi se u pismu od 24. travnja poslanom Europskoj komisiji (EK).

Trend klimatskih promjena

Južna Europa nije jedina koja ove godine pati od ozbiljne nestašice vode. Rog Afrike prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je povijesna suša u Argentini uništila usjeve soje i kukuruza. Češće i ozbiljnije suše u mediteranskoj regiji – gdje je prosječna temperatura sada 1,5 C viša prije 150 godina – u skladu su s predviđanjima znanstvenika da će klimatske promjene utjecati na regiju.

Foto: JON NAZCA/REUTERS

– Što se tiče signala klimatskih promjena, to se uvelike uklapa u ono što očekujemo – rekla je Hayley Fowler, profesorica utjecaja klimatskih promjena na Sveučilištu Newcastle.

Unatoč ovim dugoročnim prognozama, pripreme kasne. Mnoge poljoprivredne regije tek trebaju usvojiti metode za uštedu vode poput preciznog navodnjavanja ili prijeći na usjeve otpornije na sušu poput suncokreta.

– Vlade kasne. Kompanije kasne – rekao je Robert Vautard, klimatolog i direktor francuskog Instituta Pierre-Simon Laplace. Neke tvrtke niti ne pomišljaju mijenjati model svoje potrošnje, samo pokušavaju pronaći neke čudesne tehnologije koje bi donijele vodu.

Francuska izlazi iz najsušnijeg razdoblja od 1959. godine, s upozorenjima o “krizi” zbog suše, ograničavajući potrošnju vode koja nije prioritetna.

Portugal također doživljava rani dolazak suše. Otprilike 90% kopna pati od suše, a jaka suša zahvatila je jednu petinu zemlje – gotovo pet puta više od područja zabilježenog godinu dana ranije.

U Španjolskoj, koja je zabilježila manje od polovice prosječne količine oborina do travnja ove godine, tisuće ljudi oslanjaju se na dostavu pitke vode kamionima, dok su regije, uključujući Kataloniju, uvelike restrikcije vode. Neki poljoprivrednici već su izvijestili o gubicima usjeva od čak 80%, među kojima su pogođene žitarice i uljarice, rekle su poljoprivredne skupine.

– Ovo je najveći gubitak već desetljećima. To je gore nego prošlogodišnja situacija – rekao je Pekka Pesonen, koji vodi europsku poljoprivrednu grupu Copa-Cogeca, o Španjolskoj.

Foto: JON NAZCA/REUTERS

Španjolska je odgovorna za polovicu proizvodnje maslina i jednu trećinu plodova u EU, prema podacima Komisije.

Sa svojim rezervama koje su u prosjeku na 50% kapaciteta, zemlja je prošlog tjedna izdvojila više od 2 milijarde eura (2,20 milijardi dolara) za financiranje odgovora na hitne situacije. Još uvijek čeka odgovor Povjerenstva na svoj zahtjev za mobilizaciju križnog fonda od 450 milijuna eura iz proračuna Unije za poljoprivredne subvencije.

Komisija je rekla da pomno prati situaciju.

Foto: Aude Guerrucci/REUTERS

– Teška suša u južnoj Europi posebno je zabrinjavajuća, ne samo za tamošnje poljoprivrednike, već i zato što može povećati vrlo visoke cijene ako proizvodnja u EU bude znatno niža – rekla je glasnogovornica Komisije Miriam Garcia Ferrer.

Slične bi se mogle dogoditi u Italiji, gdje do 80% opskrbe vodom u zemlji odlazi na poljoprivredu. S ovogodišnjim tankim planinskim snježnim pokrivačem i niskom vlagom u tlu, talijanski poljoprivrednici planiraju smanjiti sjetu ljetnih usjeva na površini 6% manjoj od prošlogodišnje sjetvene površine, prema nacionalnim podacima o sjetvi.

Nakon dvije godine nestašice vode, dijelovi sjeverne Italije ušli su u svibnju sa 70% manje u rezervama snježne vode i 40% manje vlage u tlu, rekao je Luca Brocca, direktor istraživanja u talijanskom Nacionalnom istraživačkom vijeću.

Uz tako sasušeno tlo, kiša kad stigne ne upije se, što ima oštre posljedice. Vlasti u Italiji u srijedu su priopćile da su najmanje tri osobe poginule u poplavama u talijanskoj regiji Emilia Romagna, gdje se očekuje da će kiša nastaviti još nekoliko sati.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr