VIDEO/FOTO Krenula povorka Hod za život: Puno je interventne policije, pogledajte tko je sve došao od poznatih

U Zagrebu i još 11 gradova održan je “Hod za život”, prosvjed u organizaciji udruge U ime obitelji koji za cilj ima zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj. U glavnom gradu je interventna policija i odnijela protuprosvjednice koje su sjele ispod ispred povorke.

GalerijaHod za život - 4 Hod za život Željka Markić +9Hod za život - 6


Hod za život se danas održao u 12 hrvatskih gradova, au povorkama su sudjelovale tisuće ljudi. Najveća je bila u Zagrebu, a osiguravao ju je veliki broj interventnih policajaca.

Glavnim gradom se orilo “Mi, Hrvati”, uz stihove Thompsona.

Ispred policije stale su žene s transparentima koje se protive Hodu za život. Dio žena je sjeo na pod vješalicama zabranjujući povorci da ide dalje.

Blokiranje Hoda za životBlokiranje Hoda za život(Foto: Dnevnik Nove TV)

Interventna policija ih je potrpala u marice i odvezla.

“Zabranom zastava za Hod za život gradonačelnik direktno diskriminira veliki dio građana. Nas ne zanima osobno mišljenje gradonačelnika Tomislav Tomaševićniti nas je zanimalo za prošlog gradonačelnika – je li on homoseksualac ili heteroseksualacdopustio bi pobačaj do poroda ili ne”, poručila je koordinatorica Hoda za život Željka Markić Markić.

Markić je prozvala zagrebačkog gradonačelnika zbog toga što organizatorima Hoda za život drugu godinu zaredom nije odobren zahtjev da na gradskom trgovima postave svoje zastave.

“Bitno nam je da mi kao građani imamo pravo u ovom gradu sudjelovati u manifestacijama kao i svi drugi. Želimo da Hrvatska postane društvo koje će poštivati ​​život, majke očeve obitelji”, poručila je Markić.

“Sve žene se prvo trebaju roditi”

Povorka je počela u 10:30 od Trga Republike Hrvatske te se nastavila preko Frankopanske, Ilice, Trga bana Jelačića, Jurišićeve i Palmotićeve do parka Ribnjak gdje se održao završni program oko 12:30.

Markić je istaknula da je pravo na život temeljno ljusko pravo, a zadatak političara je da ljudi koji žele imati obitelj osiguravaju ekonomski i ostale uvjete da bi mogli zadovoljno živjeti. Hod za život nije skup koji pokušava ograničiti bilo čija prava, poručila je.

“Mi smo ovdje u ime svih žena. Sve žene se prvo trebaju roditi, a onda se boriti za ljudska prava. Što je sa svim onim ženama koje se ne uspiju roditi? Stalo nam je do svih žena i nadam se da će nas i jedna druge čuti te promijeniti svoje mišljenje”, rekla je Markić.

Sudionici okupljeni ispred Hrvatskog narodnog kazališta istaknuli su transparente poput “Unborn lives matter”, “Sad budi muškarac i podrži život”, “Jednakost za sve žene od trenutka početka”, “Život je najljepši dar” i brojne druge.

Povorku je došla podržatiMarijana Petirbivša eurozastupnica, kao i europarlamentarac Ladislav Ilčić. Na skupu je bio i Zlatko Hasanbegović.

Za Dnevnik Nove TV izostanak odluke o postavljanju zastava Marša za život, komentirali su vladajući. Kažu da ne zabranjuju, ali da ne mogu podržati takve inicijative.

“Grad Zagreb nikome ništa nije zabranio, ali Grad Zagreb ne može podržavati i promicati one inicijative koje izričito govore protiv ljudskih prava”, rekao je. Gordan Bosanac iz Možemo!.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr