Veliki igrači: Boli glava od ljubavi koja se lovi oko sportskih terena

Svako svjetsko, kontinentalno, nacionalno natjecanje, ma i svaka liga ruralnih ekipa pravi je poligon za iskazivanje snaga brendova koji su u sportu našli inspiraciju za dolazak do navijača. Sport je postao prava tvornica novca

Upravo je neki dan magazin Forbes objavio ljestvicu najplaćenijih sportaša današnjice koju predvode neki legendarni, a za neke prilično iritantni Cristiano Ronaldo. Portugalac je početkom sezone potpisao za Al Nassr, klub iz Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, u kojem će zarađivati ​​okruglih 200 milijuna eura, pri čemu se 75 milijuna eura odnosi na godišnju plaću, a 125 milijuna eura na prihod od sponzorstava te ostalih marketinških aktivnosti. . Kako su odmah izračunali internetski analitičari, to u prijevodu znači oko 16.700.000 eura na mjesec, odnosno oko 548.000 eura na dan. Po satu je to oko 23.000 eura, po minuti oko 380 eura, a po sekundi nešto više od šest eura. Rekao bi Mel Brooks ​u filmu ‘Smiješna strana povijesti’: Dobro je biti kralj. Ta izreka slobodno se može odnositi i na Ronalda. Forbes je procijenio da je 38-godišnji nogometaš u prošloj godini zaradio 136 milijuna dolara od prihoda na terenu i izvan njega. Ni drugome na rang-listi nije ništa teže. Riječ je o najvećem suparniku gorespomenutoga, Lionelu Messijukoji se zaustavio na ‘skromnih’ 130 milijuna dolara, a Messijev suigrač iz PSG-a Kylian Mbappe na trećem je mjestu sa 120 milijuna dolara. Tu su zatim zvijezda NBA-a LeBron James s prihodom od 119,5 milijuna dolara te meksički boksač Canelo Alvarez sa 110 milijuna dolara. Golferi Dustin Johnson ja Phil Mickelson zauzimaju šesto i šesto mjesto sa zaradom od 107 i 106 milijuna dolara, a među deset su i košarkaši NBA-a Stephen Curry (100,4 milijuna dolara), tenisač Roger Federer (95,1 milijun dolara) te košarkaš Kevin Durant (89,1 milijun dolara).

Tko je na redu?

Brojevi od kojih vam se zavrti u glavi samo su djelići onoga što se u sportu svakodnevno vrti. Davno je prošlo vrijeme kad je sport bio nešto romantičan, emotivan i kad se u njega ulazilo isključivo zbog ljubavi prema nekom sportu. Ipak su drukčija vremena i vjerojatno je već sada mnogo više onih poput umirovljenih igrača kamerunske reprezentacije i engleskog Tottenhama Benoîta Assou-Ekottoa, koji je davno rekao da zapravo i nije veliki fan nogometa te da ga smatra isključivo poslom. Kako je rekao njegov trener dok je igrao u engleskoj Premier ligi, ‘Assou uopće ne zna protiv koga igramo. On dođe na utakmicu pa se raspituje tko je na redu’.

Plaće najboljih igrača popularnih sportova, vrijednosti klubova i liga, kao i duboki džepovi vlasnika tih liga i klubova sugeriraju da je malo romantično ostalo u sportu

Sport je postao prava tvornica novca, što pokazuje najbolje igrače, vrijednosti klubova i liga, kao i duboke džepove vlasnika tih liga i klubova. Dodamo li svemu digitalizaciju koja je omogućila zaista globalnu publiku i medijska prava emitiranja koja su postala glavni pokretači prihoda lige, dolazimo do zaista impresivnih podataka. Na primjer, samo je američka Nacionalna nogometna liga (NFL) povećala svoj ugovor o medijskim pravima za 82 posto na nevjerojatnih 111,8 milijardi dolara u ožujku 2021. To znači da će se ukupna isplata za 32 njegove franšize popeti s oko 220 milijardi dolara na gotovo 377 milijardi od sada do 2032. kad istekne ugovor, što je zbilja nevjerojatno.

U Europi je najvrjednija engleska Premier liga, koja je, što se Europe tiče, kralj zbog sponzorskih ugovora i TV prava – vrijedi, naime, 9,03 milijarde dolara. Na drugom mjestu je španjolska La Liga s vrijednošću od 5,06 milijardi dolara, slijedi talijanska Seria A s 4,88 milijardi dolara vrijednosti, njemačka Bundesliga s 4,18 milijardi dolara te francuska Ligue One s 3,88 milijardi dolara.

Sportski mecene

Sve te klubove i igrače netko treba i financirati, pa tu dolazimo do mjeseca koji drmaju sportskim krajolikom. Procijenjeno je da 25 najvećih sportskih automobila ukupno vrijedi 173 milijarde dolara, što je 23 poslije više negoli godinu prije, što znači 2022.

Na vrhu je sportsko carstvo Liberty Medije na čelu s milijarderom Johnom Maloneom, vrijedan 21 milijardu dolara. Primarna su Libertyjeva sportska imovina Formule 1, čija se vrijednost procjenjuje na 17,1 milijardu dolara, i bejzbolski klub Atlanta Braves (MLB), vrijedan 2,1 milijardu dolara. Inače, Formulu 1 je 2022. godine gledao u prosjeku 1,21 milijun gledatelja samo na mreži ESPN-a, što je najviše otkako se vozi F1, au srpnju prošle godine potpisan je i novi godišnji televizijski ugovor vrijedan 75 milijuna dolara, što je 15-postotno. povećanje u odnosu na stari. Zbog fine ljubavi Državni fond Saudijske Arabije prošle je godine razmatrao kupnju Formule 1 za 20 milijardi dolara, kako je tada pisao Bloomberg.

Na drugom mjestu je Kroenke Sports & Entertainment s vrijednošću od 12,75 milijardi dolara. KSE posjeduje premijerligaški klub Arsenal, klub NFL-a ​ Los Angeles Rams, klub NBA-a Denver Nuggets i klub NHL-a Colorado Avalanche. Jerry Jones zauzeo je treće mjesto, a njegovo je carstvo izgrađeno oko Dallas Cowboysa i procijenjeno na 11,32 milijarde dolara. Fenway Sports Group (FSG) i Madison Square Garden (MSG) Sports zaokružuju prvih pet, s procjenom od 10,4 milijarde odnosno 9,17 milijardi dolara.

Tu je i obitelj Glazer, koja posjeduje engleskog nogometnog diva Manchester United i klub NFL-a Tampa Bay Buccaneerse; njegova se vrijednost procjenjuje na 7,53 milijarde dolara. Inače, Glazer gleda kako će se riješiti Manchester Uniteda (a niti navijači ne bi imali ništa protiv).

173 milijarde dolara 2023., odnosno 23 posto više nego prethodne godine, vrijedi ukupno 25 najvrjednijih sportskih carstava u svijetu

Najviše rangirani neamerički sportski konglomerat na ljestvici je City Football Group (CFG) s vrijednošću od 5,96 milijardi dolara. Zanimljiv je jer ga vodi šejh Mansur bin Zajed al Nahjan sa svojim Abu Dhabi United Groupom, koji je postao poznat kad je kupio engleski Chelsea od Romana Abramovič nakon početka ruske invazije. Bin Zajed još posjeduje New York City FC i Melbourne City FC, a nedavno je akvirirao i brazilski klub Esporte Clube Bahia, što mu je ukupno tri kluba u vlasništvu.

Ima i lokalpatriota

Na listi imamo i pravih lokalpatriota poput milijardera Mislim, Leonsis, koji je vlasnik tvrtke Monumental Sports and Entertainment i najbolji je primjer dominacije na domaćem tržištu. MSE posjeduje NBA franšizu Washington Wizards i HNL klub Washington Capitals, kao i dvoranu u kojoj oba tima igraju, Capital One Arenu. Nedavno je MSE također kupio 66 posto NBC Sports programa, dajući Leonsisu kontrolu i distribuciju svojih sportskih sadržaja. S obzirom na to da je lokalpatriot, vrlo je vjerojatno da će se Leonsis uskoro angažirati oko kupnje baseball momčadi Washington Nationalsa. MSE se procjenjuje na 4,51 milijardu dolara i zapravo je na dnu tablice pokroviteljstva.

Primjer globalnog razmišljanja je Kroenke Sports and Entertainment, carstvo koje vodi milijarder Stan Kronke i koje se proteže od Engleske (nogometni klub Arsenal) do zapada SAD-a (NHL-ova ekipa Colorado Avalanche, Denver Nuggets iz NBA-a odnosno NFL-a Los Angeles Rams). Ukupna vrijednost poduzeća KSE je 12,75 milijardi dolara, što je dovoljno za drugo mjesto na listi, odmah iza Liberty Medije.

Investicijske tvrtke relativno su novi igrači i tek su nedavno počele ulaziti u klubove i ligu. Iako u američkim ligama poput NBA-a, MLB-ja i NHL-a postoje ograničenja u tome koliko toga institucionalni ulagači mogu posjedovati, u Europi takvih ograničenja nema, što najbolje pokazuje primjer RedBird Capitala koji je postao najnoviji član te prestižne skupine ’25 najvrjednijih ‘ kupnjom AC Milana u lipnju prošle godine za 1,28 milijardi dolara. Također je​ kupio 11 posto udjela u Fenway Sports Groupu, koji posjeduje udjele vlasništva u Boston Red Soximi, engleskom Liverpoolu i NHL-ovoj ekipi Pittsburgh Penguins. Zbog svega toga RedBird trenutno vrijedi 3,6 milijardi dolara i zatvara prestižnu rang-listu.

Deset najvećih akvizicija u povijesti sporta

Mansur bin Zajed al Nahjan (City Football Group) i njegovo preuzimanje Chelseaja do sada je najveće preuzimanje u sportskoj povijesti, vrijedno 5,4 milijarde dolara. Međutim, upravo ovih dana vlasnik Harris Blitzer Sports & Entertainment Josh Harris, koji već posjeduje klubove poput Philadelphia 76ersa i New Jersey Devilsa, kupuje klub NFL-a Washington Commanderse za čak 6,1 milijardu dolara. Tako je prodaja Chelseaja skinuta s trona. Zanimljivo je da su od deset najvećih preuzimanja samo dva vezana uz nogometne klubove, a ostatak rang-liste drže klubovi/franšize sa sjedištem u SAD-u. Prije Chelseaja i sada Commandersa Los Angeles Lakersi iz NBA lige držali su tu čast kad su prodani za pet milijardi dolara. Prije njih je akvizicija NFL Denver Broncosa koju je provela obitelj Walton-Penner za 4,5 milijardi dolara bila najveća u povijesti.

Još jedna NBA ekipa zauzima četvrto mjesto, Brooklyn Nets. Josip Tsai kupio je 2019. momčad sa sjedištem u New Yorku, prema procjeni, za 3,2 milijarde dolara. Carolina Pantherse iz NFL-a 2018. kupila je 2,275 milijardi dolara Davida Teppera, što je bilo peto najveće preuzimanje. Bila je to rekordna kupnja u sportskoj u to vrijeme, slično kao i kupnja Netsa godinu dana u industriji poslije. LA Dodgersi jedini su MLB-jev tim među deset najvećih sportskih akvizicija. Guggenheim Baseball Management kupio je 2012. bejzbolski tim sa sjedištem u Los Angelesu za dvije milijarde dolara. Još jedna franšiza sa sjedištem u LA-u, LA Clippersi, idući su tim na popis. Steve Ballmer kupio je tim za dvije milijarde dolara 2014. Američka obitelj Glazer kupila je 2005. divu Premier lige Manchester United za 1,4 milijarde dolara. Posljednja dva mjesta zauzimaju NFL-ovi klubovi Buffalo Bills (1,4 mlrd. dolara) i Miami Clippers (1,1 mlrd. dolara).

PRVACI PREMA VRIJEDNOSTI Top 10 najvećih sportskih automobila

1. Liberty Media – 20,8 milijardi dolara

Posjeduje: Atlanta Braves, Formulu 1, Drone Racing League, Kroenke Arenu Co., Meyer Shank Racing, Overtime Sports

Glavni igrač: Gregory Maffei, CEO

2. Kroenke Sport & Entertainment – ​​​​12,75 milijardi dolara

Posjeduje: Los Angeles Rams, Colorado Avalanche, Denver Nuggets, Arsenal FC, The Guard, Colorado Rapids, Colorado Mammoth, Altitude Sports and Entertainment

Glavni igrač: E. Stanley Kroenke, vlasnik

3. Jerry Jones – 11,32 milijarde dolara

Posjeduje: Dallas Cowboys, Legends Hospitality, The Star, GameSquare Esports

Glavni igrač: Jerry Jones, vlasnik, predsjednik – sve

4. F

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr