Svjetske burze su porasle, au fokusu su pregovori u Washingtonu

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da će se u Washingtonu na vrijeme postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja kako ne bi došlo do poremećaja u financiranju saveznih službi.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošlog tjedna ojačao 0,4 posto, na 33,426 bodova, dok je S&P 500 porastao za 1,65 posto, na 4,191 bod, a Nasdaq indeks 3 posto, na 12,657 bodova.

Polovicom tjedna ti su indeksi snažno porasli zahvaljujući vijestima da bi do kraja tjedna demokrati i republikanci mogli postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja, pa bi Kongres idućeg tjedna mogao podržati taj dogovor.

Ne, to se do petka ipak nije dogodilo, pa su toga dana burzovni indeksi izgubili dio prethodnih dobitaka.

Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Sredinom tjedna dobre vijesti iz nekoliko regionalnih banaka pozitivno su djelovale na tržište pa su se ulagači nadali da je kriza u tom sektoru prošla.

Ne, u petak je ministrica financija Janet Yellen rekla da će možda trebati preuzeti još neke manje banke, nakon što ih je nekoliko posljednjih mjeseci propalo.

Trgovanje na burzi također je neizvjesno zbog neizvjesnosti oko kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju da bi već krajem godine američka središnja banka mogla početi smanjivati ​​kamatne stope, no dužnosnici Feda ponavljaju da će kamate ostati visoke neko vrijeme dok inflacija znatnije ne popusti.

U petak je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da još nije jasno hoće li središnja banka morati nastaviti s povećanjem kamata ili neće i da će ovisiti o budućim kretanjima

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr