Jesu li Ukrajinci namamili Ruse u zamku u Bahmutu? Nemaju gdje dalje, a bojišnica je duga…

Je li osvajanje Bahmuta samo simbolična pobjeda ili ima i stratešku važnost? Pa… Prva tvrdnja je točnija. Rusi, ako žele zadržati grad, trebaju pojačanja. A ako pošalju previše ljudi, linija može ‘puknuti’ negdje drugo…

Prije početka rata u Ukrajini vjerojatno nitko od nas nije znao za grad Bahmut.

Ništa čudno. Prema prijeratnim podacima bio je 58. grad po broju stanovnika u Ukrajini s nešto više od 70.000 stanovnika. U Donječkoj oblasti kojoj pripada bio je tek osmi grad po veličini…

Bilo je tu žestokih sukoba 2014. godine, ali ljudi su ih već počeli zaboravljati, okrenuli su se budućnosti…

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas, nakon 15 mjeseci rata, u gradu je ostalo ostalo, kažu s terena, između nekoliko stotina i 2000 ljudi. Većina se boji otići i odbili su evakuaciju. U cijelom Bahmutu nema kuće ili zgrade koja nije pretrpjela teška oštećenja.

A iako su početkom rata iz Moskve najavljivali kako će “Kijev pasti u roku od nekoliko dana, maksimalno nekoliko tjedana”, sad njihovi mediji slave navodno osvajanje Bahmuta kao da su pali Kijev, Harkov i Herson skupa.

A što se zapravo događa u Bahmutu?

Ukrajina je danas objavila kako njihova vojska još napreduje na bokovima razorenog Bahmuta, unatoč smanjenom “intenzitetu” kretanja. U isto vrijeme zapadni analitičari tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.

Foto: UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE/REUTERS

Podsjećamo, Rusija je u subotu objavila da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da njihove snage još uvijek kontroliraju mali dio grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Painter ponovila je u ponedjeljak da Ukrajina ima uporište u samom gradu.

– Našim kretanjima po bokovima, u smjeru sjevera i juga, uspijevamo uništiti neprijatelja – rekla je Maliar i dodala

– Naše su oružane snage svojim bočnim kretanjem i zauzimanjem pojedinih uzvisina uvelike otežale neprijatelju zadržavanje u samom gradu. Obrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoj vojni cilj.

O situaciji se oglasio i američki institut za proučavanje rata (ISW). Oni navode kako su Wagnerove snage, koje su u ovoj bitci izgubile na tisuće ljudi, nesposobnih za nove napade zbog iscrpljenosti.

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Za to vrijeme Jevgenij Prigožinkoji je žestoko kritizirao ruskog ministra obrane Sergej Šojguali i Valerij Gerasimovvrhovnog zapovjednika vojske, zbog nedostatka municije i opreme u Bahmutu, slavodobitno poručuje kako je njihova misija izvršena i da će ruskoj vojsci predati kontrolu nad ‘oslobođenim Artemovskom (tako u Rusiji zovu Bahmut) 25. svibnja.

Tamo će stići apsolutno svi oni generali koji su švrljali papučama po podu ne odlazeći na prvu crtu bojišnice, komentirao je danas Prigožin i tako još jednom ‘udario’ po ruskoj vojsci.

Danas rade, veli on, na uklanjanju postavljenih eksploziva.

Wagnerovci se za par dana, dodao je Prigožin, planiraju povući iz razorenog grada. Ali to neće biti tako jednostavno kako su zamislili, naglašavaju upućeni. Ukrajinci bi ih mogli okružiti, a ‘običnoj’ ruskoj vojsci svakako će trebati pojačanja ako grad misle zadržati.

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

No ako previše trupa prebace u Bahmut, onda im prijeti ‘pucanje’ obrambene linije negdje drugo u regiji. A ukrajinska protuofenziva, da se zaključiti, samo što nije krenula.

Iako nema točnih brojki, ranije su ‘prognoze’ dobro obaviještenog izvora iz NATO-a govorile da je na svakog ukrajinskog vojnika izgubljenog u Bakhmutu Rusija izgubila pet svojih. Većina zarobljenika, koje je obitelj Wagner poslala na prve crte, gotovo bez ikakve obuke.

U puno slučajeva koristili su ih kao topovsko meso. Pa ako zauzmu i dva metra, to je za zapovjednike uspjeh…

Simbolična ili strateška važnost?

Ukrajinski dužnosnici, kao i strani analitičari, u više navrata govorili su da bi ruska pobjeda u Bakhmutu bila ‘čisto simbolična’.

No ako je tako, zašto se onda ranije nisu povukli?

Foto: UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE/REUTERS

Pa jer su Rusi skupa plaćali svaki osvojeni metar, naglašavali su iz Ukrajine.

– Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da zauzmu grad. Zadatak naših snaga u Bahmutu je nanijeti što više gubitaka neprijatelja. Svaki metar ukrajinske zemlje stoji neprijatelja stotine života – kazao je u ožujku Volodimir Nazarenkozamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine.

– Naš tip na strojnici je umalo izgubio razum. Pucao je u njih i znao je da ih je pogodio, ali oni ne padaju. Tek nakon nekog vremena kad se iskrvare sruše na zemlju – ispričao je prije nekoliko tjedana ukrajinski vojnik Andrijakoji je scenu s bojišnice usporedio s onima iz zombi-horor filmova.

Foto: UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE/REUTERS

– Penju se preko leševa svojih prijatelja, gaze po njima… Po meni, vrlo vjerojatno im daju neke droge prije napada. Tako izgledaju – dodao je.

Što Rusi mogu dalje? Jako malo…

Pad Bakhmuta značio bi i puno veću opasnost za gradove Kramatorsk, Slovyansk i Kostyantinivka. Ako su Rusi osvojili Bahmut, tamo će prebaciti i svoje teško topništvo.

Pa će biti više udara na okolna područja, ali do idućeg većeg grada postoji nekoliko linija ukrajinske obrane.

Ako se doista dogodio pad Bakhmuta, Rusi su, barem privremeno, postali vlasnici još nekoliko kilometara spaljene zemlje. Ako ne mogu do Kijeva, onda su im dobri Bahmut i Soledar.

Foto: Stringer/REUTERS

Oni bi to sigurno pokušali iskoristiti u nekim potencijalnim pregovorima u budućnosti. Ali Ukrajina ponavlja da ih ne zanimaju teritorijalni ustupci…

Ukratko, Rusima je od Popasne, koju su zauzeli u svibnju prošle godine, do navodnog osvajanja Bahmuta, trebalo gotovo deset mjeseci (ratovanja). A ti su gradovi udaljeni svega 30 km. Do idućeg grada (Kramatorsk, Slovjansk…) čeka ih više od 50 km, što bi značilo i nove ogromne gubitke.

A i Ukrajnci su spremni na njihove pokušaje proboja.

Zaključno, iako Rusi slave pobjedu i navodni pad Bahmuta kao prekretnicu u ratu, to ne bi trebalo promijeniti gotovo ništa. Na kraju su zaradili nekoliko PR bodova u domovini kod onih ratobornijih…

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr