Na Žitnjaku će se graditi solarna elektrana

Smještanje elektrane i trafostanice predviđeno je na području na kojem je trenutno travna površina veličine oko 28 tisuća četvornih metara.

Prošle godine nacionalna naftna kompanija Ina krenula je u gradnju dvije sunčane elektrane koje ulaze u proizvodnju električne energije isporučivati ​​u javnu distribucijsku električnu mrežu, ali investirati iu gradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe. Upravo je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobila odobrenje da se može pokrenuti takva investicija na području Zagreba bez izrade studija utjecaja na okoliš. Riječ je o lokaciji Ina Maziva na području Žitnjaka, a planirana je izgradnja elektrane u koju će biti ugrađeno 1270 fotonaponskih modula, a proizvodit će se prema podacima iz dokumentacije pola megavata struje, što je dovoljno za potrebe Ina Maziva. Smještanje elektrane i trafostanice predviđeno je na području na kojem je trenutno travnata površina veličine oko 28 tisuća četvornih metara, gdje se nalaze pogoni za proizvodnju i punjenje ambalaže motornim uljem, stakloperima i drugim tekućinama, te uredski prostor, a kako je riječ o industrijskoj zoni, ocjena je resornog ministarstva da nema negativnih učinaka na okoliš.

Vrijednost ove investicije u Ini zasad ne otkrivaju, budući da će uslijediti raspisivanje javnog natječaja, o čemu će ovisiti i početak realizacije ulaganja. Dva najveća, kojima je proizvođač struje za druge kupce, na lokacijama Rafinerije nafte u Šisku i Ininim objektima prerade plina Molve u Virju, puno su većih kapaciteta. Ona u

Više o temiIzvor:Poslovni.hr