Burazer i kriptonaivci

Kripto prijevara koja se ovaj tjedan dogodila označena je kao najveća takva u Hrvatskoj i samo je bilo pitanje vremena kada će pohlepni naivci naletjeti na nekoga tko će im očistiti račune. Kao što je već poznato, riječka tvrtka BitLuckyredatelj Luka Burazera,navodno je oštetila velik broj domaćih ‘investitora’ za, procjenjuje se, oko 70 milijuna eura.

Sada su oštećene žalbe na sve strane, ali čini se da od žalbe neće biti ništa. A ništa ni od Burazera koji je netragom nestao.

Naime, za razliku od mnogih svjetskih platformi koje slove kao sigurne za ulaganje, Burazer platformu nije imao, kao recimo nedavno bankrotirani kralj kripte, vlasnik FTX-a, Sam Bankman Fried koji je uhićen zbog prijevare. Ne, Burazer se nije potrudio napraviti platformu već je preko svoje ‘kripto’ tvrtke uzimao keš od igrača s obećanjem da će pametnim ulaganjima i ‘trejdanjem’ omogućiti zaradu.

Dakle, poslovni model bio je prilično jednostavan. Klijenti daju novac koji Burazer ulaže gdje i kako hoće ili uopće ne ulaže, nitko ne može znati. Priča se da je najmanji ulog bio oko 15 tisuća kuna, ali da je bilo i klijenata koji su ulagali do 700 tisuća eura kod riječkog prevaranta. On je ulagačima obećavao 5 do 25 posto mjesečne dobiti. Za to je uzimao proviziju od 20 do 40 posto.

DYOR

Znači, da li su keš ‘u ruke’ nekome tko im je nešto obećao. Nikakve zaštite, nikakve provjere ti klijenti nisu imali ni tražili i sada bi svoje novce unazad. U kripto zajednici često kažu ‘dyor’ tj. ‘Provedite vlastito istraživanjeh’, ali u ovom slučaju Burazerovi klijenti to očito nisu napravili.

To je kao da ste izgubili novac u kladionici i sada tražite od kladionice da vam vrati ulog. Rekli bi tamo kod Rijeke, neće ići…

Kao što smo rekli, priča podsjeća na Sama Bankmana Frieda i njegov FTX, samo u puno manjoj mjeri. Naime, po uzoru na Sama u klasičnoj Ponzijevoj ili piramidalnoj shemi, Burazer je uzeo ušteđevinu od naivnih ljudi, iako svi u kripto zajednici već godinama upozoravaju na prijevare zbog nereguliranog i vrlo nestabilnog kripto tržišta.

I da, istina je da se dogodilo i velikanima poput FTX-a ili Celsiusa ali tamo je barem postojala nekakva platforma iu pozadini, neka aplikacija, dok kod Burazera nema ničega, osim lijepe riječi. Daj mi, isplatit će ti se.

Radi se o klasičnoj pohlepi i Burazera, ali i njegovih klijenata.

Domaći kripto stručnjaci kažu kako su takva nerealna obećanja Burazeratrebali su odmah upaliti svjetla, ali kad im zazeleni pred očima, ljudi više ne razmišljaju racionalno, a snovi o bogaćenju često završavaju upravo ovako. Dodaju kako se čini kako je riječ o planiranoj prijevari Burazer koju, nažalost, klijenti nisu prepoznali.

Iako za mladog Riječanina kažu kako nije odavao dojam prevaranta, postojala su upozorenja koja mnogi očito nisu iščitali. Kako je rekao urednik portala Kripto vijesti koji je prvi prenio ovu vijest, Burazer nije htio istupati po medijima, nije htio svoje fotografije na portalima i slično, dok Hrvoje Prpić kaže kako od početka nije bio uvjeren u Burazerovu iskrenost. Prpić se o svom oglasio i na Facebooku te je rekao kako je Burazer ‘ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit drugog’, što je klasična Ponzijeva shema.

Nije naš

O cijeloj situaciji se oglasio i UBIKdomaća Udruga za blockchain i kriptovalute koja se ogradila od Burazera rekavši kako dotični nikad nije bio član udruge te da nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice te da nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a.

Lider, kao i mnogi drugi sad već godinama upozorava kako kripto tržište nije regulirano te kako svi koji mu se izlažu moraju biti vrlo oprezni. Također, uvijek je priča da se ulaže samo onoliko koliko ste spremiti, što nikako ne uključuje izgubljene cijele ušteđevine i slične poteze kojima smo svjedočili ovih dana.

Od slučaja je oprala ruke i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja bi trebala

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr