Domaća kripto afera: Prva 'crvena zastavica' trebala bi biti polaganje novca na račun

Proteklih dana mnogi su portali prenijeli vijest o najnovijem domaćem kripto poslovi. Podaci su trenutno nepotpuni i mijenjaju se svaki dan.

Riječka tvrtka BitLucky koja se navodno bavila trgovinom kriptovalutama navodno oštećena 700 svojih klijenata za iznos oko 15 milijuna dolara. Prvotni iznos koji je spominjan bio je 70 milijuna eurapa se ni trenutni procijenjeni iznos ne može sa sigurnošću potvrditi.

Zatim, prvotne glasine bile su da se Burazerova rana ja Eugene Travalja skrivaju u Lici, no jučer je Jutarnji objavio kako ulagači u BitLucky tvrde kako su pobjegli iz Hrvatske.

Oglasili su se redom ministar financija Marko Primoracnavodeći da Vlada radi na nekoliko zakonodavnih inicijativa i reformi prema regulaciji kripto tržišta, guverner HNB-a Boris Vujčićrekavši kako je HNB otpočetka upozoravao da kripto tržište nije regulirano te kako onaj tko mu se izlaže treba biti vrlo oprezan i Hanfa koja je izjavila kako BitLucky nije registriran u Sudskom registru za djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, niti skrbnička usluga novčanika, stoga nije u djelu agencije.

Oglasio se i UBIKUdrugu za blockchain i kriptovalute, koji je izjavio kako Luka Burazer nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije sudjelovao na konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj, suprotno medijskim navodima.

– Naša udruga je od svog osnutka jasno komunicirala potrebu reguliranja ove složene tehnologije, zbog čega je posebne napore uložila u dijalog s regulatorima i drugim relevantnim državnim tijelima – stoji u priopćenju UBIK-a.

I tako dolazimo do pitanja kako je 700 ljudi moglo biti spriječeno da u prosjeku ostane bez oko 20.000 eura. Najjednostavniji odgovor bio bi regulacija. Na ovom se području intenzivno radi u Europskoj uniji koja je nedavno izglasala zakonodavni okvir o tržištima kripto imovine (MiCA).

– Uredba MiCA definira vrste kripto imovine, uvjete za izdavanje i trgovanje tom imovinom, kao i zahtjeve za registraciju djelatnosti i pravila poslovanja subjekata koji pružaju usluge vezane uz kripto imovinu i zaštitu njihovih potrošača – navela je. Morana Vukić Perak u nedavnom intervjuu za Lider o regulaciji kripto industrije.

Logičan i smislen odgovor kripto zajednice bilo bi obrazovanje. A stvarno iskusniji kripto investitori odmah bi istaknuli dvije stvari: nerealna obećanja i visoke povrate te nedostatak transparentnosti.

Nerealna obećanja i visoki povrati

Općenito s projektima kriptovaluta koji obećavaju visoke povrate ili jamče minimalan rizik treba biti oprezan. BitLucky je navodno obećavao mjesečne povrate između 5 i 25 posto, a uzimao proviziju između 20 i 40 posto.

Investicije koje zvuče predobro da bi bile istinite često i jesu. Zlonamjerni pojedinci mogu koristiti takva obećanja kako bi privukli ulagače u piramidalne sheme. I zato uvijek treba biti oprezan i skeptičan kada procjenjujete mogućnosti ulaganja.

Nedostatak transparentnosti

Transparentnost je ključni aspekt svakog legitimnog kripto projekta. BitLucky je imao model ‘zatvorene zajednice’ gdje bi klijenti plaćali Burazeru novac, a on bi taj novac koristio za trgovanje kriptovalutama. Najmanji ulog je navodno bio cca 15.000 tamo.

Prva ‘crvena zastavica’ trebala bi biti samo polaganje novca na račun. Drugi je nedostatak jasnih i transparentnih informacija o samom poslovanju. Nitko ne može sa sigurnošću reći je li Burazer doista trgovao kriptovalutama ili je isplaćivao prinose novim ulozima klijenata, čineći BitLucky klasičnim ponzi shemom.

Klijenti su potpisali tzv. „ugovore“ na određeno vrijeme, što Burazeru olakšava spremanje novca za klijente koji po isteku ugovora žele isplatiti „zarađeni iznos“.

Sve to zvuči vrlo sumnjivo i zapravo nema nikakve veze s kriptom. Burazer je na isti način

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr