HUP: Porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu su istaknuli da je svaki korak poreznog rasterećenja u dobrom smjeru, pritom naglasivši da je važno osigurati i porezno rasterećenje primanja visokokvalificiranih stručnjaka, a ukazali su i na veliki, a neiskorišteni fiskalni kapacitet koji postoji u poreznom tretmanu. turističkog najma.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug poreznih reformi u sklopu kojeg se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Premijer Andrej Plenković naveo je da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da će u novom krugu reformi biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Vlada želi, kazao je premijer, podići životni standard i mjesto, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakost, čuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave.

– Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru – rekli su iz HUP-a napominjući kako očekuju da će se ovom prvom koraku pridružiti svojim potezima i jedinicama lokalne samouprave.

Prijedlog Vlade rezultirat će povećanjem plaća zaposlenicima s najnižim primanjima, što HUP pozdravlja. Navode i kako su danas predstavljenim izmjenama u sustavu poreza na dohodak stvoreni preduvjeti za veće rasterećenje plaća.

Iz HUP-a podsjećaju da su poslodavci u protekloj godini, kao odgovor na inflaciju i okolnosti, snažno povećali plaće, što je rezultiralo povećanjem prihoda jedinica lokalne samouprave za više od 23 posto. Kako ističu, prošle su godine poslodavci znatno podigli plaće, više od 20 posto.

– Povećanje plaća u privatnom sektoru nastavlja se i ubrzava u ovoj godini i to već sada za više od 10 posto, što će rezultirati dodatnim povećanjem prihoda jedinica lokalne samouprave po osnovi poreza na dohodak – istaknuli su iz HUP-a.

Stoga su uvjereni da postoji fiskalni prostor jedinica lokalne samouprave za dodatno rasterećenje plaća kroz primjenu nižih poreznih stopa od postojećih.

Potpuno neiskorišten fiskalni kapacitet u oporezivanju turističkog najma

Poslodavci pritom podsjećaju da “veliki fiskalni kapacitet postoji iu poreznom tretmanu turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten”.

HUP stoga poziva jedinice lokalne samouprave da svoj fiskalni prostor iskoriste za dodatno rasterećenje plaća, povećanje učinkovitosti i stvaranje boljeg investicijskog i poslovnog okruženja.

Navode kako rasterećenje poreza na dohodak za jedan postotni bod potencijalno podiže stopu rasta BDP-a za 2 posto, što ponovno znači nove prihode lokalne države, nova zapošljavanja i daljnje dizanje plaća.

Poslodavci su mišljenja kako je jednako važno iskoristiti priliku za rasterećenje dohodaka visoko kvalificirane radne snage te promovirati njezino zapošljavanje i zadržavanje na hrvatskom tržištu.

– Spuštanjem više porezne stope na 25 posto otvara se mogućnost značajnog rasterećenja plaćanja za tu skupinu zaposlenika, a one su nam ključne za stvaranje veće dodane vrijednosti – istaknuli su iz HUP-a predlažući razmatranje prijedloga ograničenja doprinosa na četiri prosječne plaće.

Pozitivan iskorak u danas predstavljenom prijedlogu porezne reforme HUP-a vidi u promjenama u poreznom tretmanu napojnica. To je, kažu, osobito važno u sektorima turizma i ugostiteljstva te uslužnim djelatnostima.

Navode i kako će se povoljniji porezni tretman za opcijsku dodjelu udjela pozitivno reflektirati na IT sektor i startup zajednicu i sve poduzetnike koji udjelima u vlasništvu tvrtke žele izgraditi svoje zaposlenike. Takav model nagrađivanja, koji drže poslodavci, snažna je motivacija za zaposlenike i jaka poluga za zadržavanje najkvalitetnijih stručnjaka u Hrvatskoj.

Iz HUP-a su poručili da će i dalje inzistirati na daljnjem rasterećenju rada i nastaviti konstruktivno Vladi predlagati svoje prijedloge kako bi zajedno osigurali daljnje preduvjete za podizanje konkurentnosti i rasta gospodarstva.

Predsjednik HGK Luka Burilović također je podržao ‘svako’ porezno rasterećenje građana i po

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr