Bijela kuća i republikanci još nisu postigli zajednički dogovor o ograničenju američkog duga

Bijela kuća i republikanci borili su se u utorak u Kongresu ne bi li uspjeli doći do zajedničkog dogovora o povećanju granice zaduživanja SAD-a, ostavljajući gospodarstvo i financijska tržišta u opasnoj neizvjesnosti nešto više od tjedan dana prije potencijalnog neplaćanja duga.

Predsjednik Joe Biden i Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma republikanaca, sastali su se u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući na izravnim razgovorima koje su obojci nazvali ‘produktivnim’, pobudivši nadu da se približava sporazumu. Ali pregovori na razini osoblja koji su se kasno dogodili u ponedjeljak i utorak nisu dali znakove pomaka – samo obećanja za nastavak razgovora, objavio je Financial Times.

Od 1. lipnja potencijalno kreću problemi

– Iako postoje područja neslaganja, predsjednik Biden i McCarthy te će njihovi timovi nastaviti raspravljati o daljnjem putu – rekla je Karine Jean-Pierre, stručnjakinja za odnose s javnošću novinara Bijele kuće na brifingu u utorak.

Ranije u utorak, McCarthy je održao sastanak iza zatvorenih vrata s republikanskim zastupnicima u donjem domu Kongresa na kojem je rekao da “nije čak ni blizu” dogovora s Bidenom.

– Postoje određene stvari koje nas dijele… Ne možete sljedeće godine potrošiti više novca nego što ste potrošili ove godine, jasno je kao dan. Moramo pomoći ljudima – rekao je kasnije McCarthy novinarima.

Garret Graves, jedan od republikanskih članova Zastupničkog doma kojeg je McCarthy identificirao kao glavnog pregovarača, kasnije je prozvao Bijelu kuću, odnosno dužnosnike uprave koji djeluju u ime Bidena, optužujući ih da se ponašaju kao prodavači rabljenih automobila koji moraju prije toga razgovarati s njihovim upraviteljem koji može dogovoriti cijenu.

Graves je novinarima na Capitol Hillu rekao da ne očekuje da će se dvije strane ponovno sastati u utorak.

Nedostatak bilo kakvog opipljivog pomaka prema dogovoru bit će sve alarmantniji s obzirom na to da je Ministarstvo financija SAD-a upozorilo da bi moglo ostati bez gotovine za plaćanje svih svojih računa već 1. lipnja. Takav bi događaj potencijalno mogao izazvati velike poremećaje u financijskom sustavu te pogoditi kućanstva i tvrtke diljem SAD-a.

Svaki dogovor bi se morao sklopiti nekoliko dana prije tog roka kako bi oba doma Kongresa dala vremena da usvoje zakon i pošalju ga Bidenu na potpis.

Sporazum je još uvijek moguć

Najveća problematična točka odnosi se na podjelu oko toga gdje bi se u nadolazećim godinama trebalo odrediti diskrecijske razine potrošnje. Iako je Bijela kuća predložila zamrzavanje razine potrošnje za nadolazeću fiskalnu godinu, republikanci žele da se potrošnja agresivno smanji prije nego ponovno počne rasti tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

– Tek sada dolaze na ideju o zamrzavanju? – upitao je McCarthy.

Dvije strane su se također prepirale oko dodavanja novih uvjeta rada u programe mreže socijalne sigurnosti. Kako su se razgovori odužili, demokrati su postajali sve nestrpljiviji, sugerirajući da bi Biden trebao pronaći način da jednostrano izbjegne neispunjavanje obveza na ustavnim osnovama, iako bi takvo rj.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr