Muškarac preminuo zbog jednog od najsmrtonosnijih virusa: Bolesnici krvare iz očiju, bolest prenose krpelji

U Namibiji je preminuo muškarac nakon zaraze krimsko-kongoanskom hemoragičnom groznicom. Bolest prenose krpelji, a jedan je od simptoma krvarenja iz očiju.


Jedna je osoba preminula nakon zaraze krimsko-kongoanskom hemoragičnom groznicom u Namibiji. Riječ je jednoj od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, zbog koje bolesnici mogu krvariti iz očiju.

Bolest može biti smrtonosna u 40 slučajeva posto. U Namibiji je izbila epidemija ove bolesti, a vlada pokušava suzbiti virus koji prenosi krpelji, a koji se može širiti među ljudima. Ovo je sedmi put u sedam godina da je virus potvrđen u Namibiji. Od 2016. godine zabilježena su tri smrtna slučaja od ove bolesti.

Radi se o virusnoj bolesti koju prenose krpelji, a simptomi su visoka temperatura, bolovi u mišićima, vrtoglavica, abnormalna osjetljivost na svjetlost, bolovi u trbuhu i povraćanje.

Kasnije se mogu pojaviti promjene raspoloženja, pacijent može postati zbunjen i agresivan. Također mu mogu krvariti oči. Ljudi se također mogu zaraziti nakon kontakta s krvlju ili tkivom zaražene stoke.

Virus je široko rasprostranjen, a pronađen je među krpeljima u Africi, Aziji, na Bliskom istoku te u istočnoj Europi i jugozapadnoj Europi.

U lipnju 2008. godine registriran je prvi slučaj u Grčkoj, a Španjolska je izvijestila o prvom slučaju u kolovozu 2016. godine.

Dva slučaja prethodno su potvrđena u Velikoj Britaniji – jedan 2012. i jedan 2014. – koji su uvezeni iz Afganistana i Bugarske. Treći slučaj otkriven je u ožujku 2022. kod žene koja je nedavno putovala u središnju Aziju. TKO je bolest identificirao kao jednu od onih koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje, piše Dnevna pošta.

Hyalomma krpelji glavni su prijenosnici krimsko-kongoanske hemoragijske groznice. Krimsko-kongoanska groznica (uzrokovana nairovirusima) slična je korejskoj groznici, a također se očituje vrućicom i krvarenjima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr