Razbili smo Cezarovu bandu: 'Krenuli smo u akciju u pet zemalja…'

Neslužbeno doznajemo da je u Hrvatskoj uhićeno više od deset ljudi. Policija je pregledala desetak stanova i poslovnih objekata u više regija, a među njima iu Zagrebu te Rijeci

Širom Hrvatske od jučer ujutro uhićeno je više ljudi u međunarodnoj policijskoj akciji kojoj je cilj razbijanje skupine koja sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina. Skupinu sumnjiče i za šverc više od 100 kilograma hašiša te krijumčarenje oružja i eksploziva, kao i za likvidaciju zaštićenih svjedoka.

POGLEDAJTE VIDEO: Uhićenje dilera

Uhićenja se provode u nekoliko zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Belgiju, Italiju, Nizozemsku, Sloveniju i Njemačku. Osim Europola, u akciju je uključena i američka DEA, a akcijom koordinira hrvatska policija.

Neslužbeno doznajemo da je u Hrvatskoj uhićeno više od deset ljudi. Policija je pregledala desetak stanova i poslovnih objekata u više regija, a među njima iu Zagrebu te Rijeci. Među osumnjičenim članovima skupine navodno je i jedna slovenska državljanka, koja je također od prije u istražnom zatvoru.

– Realizacija kriminalističkog istraživanja međunarodnoga karaktera počela je na području nekoliko država, uključujući Hrvatsku, usmjerena je na razbijanje zločinačkih udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge. U tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora na području Policijske uprave zagrebačke, sisačko-moslavačke, primorsko-goranske i krapinsko-zagorske. Istovremeno, uhićenja i pretrage odvijaju se u Belgiji, BiH, Nizozemskoj, Njemačkoj i Sloveniji – priopćila je policija.

Policija sumnja da je vođa grupe krijumčara Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Rimu, nakon što je krajem prošle godine uhićen u Njemačkoj. Već se nalazi na Interpolovoj tjeralici BiH, gdje je sredinom 2021. godine osumnjičen u sklopu akcije “Escobar” za organiziranje velikih plantaža marihuane i krijumčarenje u zemljama EU. Nedugo nakon pokretanja akcije “Escobar”, Tužiteljstvo BiH primilo je svjedoka pokajnika Eldina Ćerimovića, koji je bio spreman svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih.

Međutim, Ćerimović je likvidiran prošle godine u svibnju u Velikoj Kladuši, a ubojice su mu, dok je išao na posao, prišle automobilom te su u njega ispucali nekoliko metaka, zatim ga pregazili automobilom. Iako nitko formalno nije osumnjičen za njegovo ubojstvo, tužiteljstvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu s predmetom protiv Muzaferovića.

U rujnu prošle godine na zagrebačkim Srednjacima u policijskoj akciji uhićen je i Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta “Escobar” te njegov najbliži suradnik. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te gotovo 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv. Što se tiče Edina Balića, neslužbeno doznajemo da mu je počelo suđenje za drogu i oružje, koje mu je, kako smo naveli, pronađeno u stanju na zagrebačkim Srednjacima te je još u istražnom zatvoru u Remetincu.

Edin Balić je 2014. godine u Austriji osuđen na sedam godina zatvora zbog oružane pljačke, a kaznu je služio u Austriji i Zenici. Pušten je na uvjetnu slobodu 2020. Navodno se u stan na Srednjacima uselio u kolovozu 2021. Stan u kojem je uhićen iznajmio se od vlasnika osobe koja se predstavila kao Danijel Tatić (moguće je da se radi o lažnjaku ime), koji je vlasniku rekao da će njegov prijatelj Edo povremeno biti u stanu.

Najam su plaćali uredno, no uplata je svaki put bila pod drugim imenom. Istraživači su tvrdili da su radi daljnje prodaje nabavljali veće količine marihuane, kokaina i heroina, koje su potom skrivali, miješali s punilima, vagali i prepakirali u prostorima koje su koristili na području zagrebačke Trešnjevke. Eldin je u predmetu trebao biti svjedok pokajnik, a policija je, prema navodima bh. medija, imala informaciju da se pripremala likvidacija još jednog narkodilera iz Velike Kladuše.

– Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i nalazi se u zatvoru u inozemstvu, pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutra upravljao navodnom zločinačkom organizacijom – rekao je njegov odvjetnik Tihomir Mišić za Jutarnji list.

Inače, američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA), koja stoji iza uhićenja svih velikih dilera s hrvatskim putovnikom, odnosno mnogih dilera na Balkanu, ima od 2016. svoj ured u Zagrebu, koji je odgovoran za zajednički rad s Hrvatskom, BiH, Srbijom. , Crnom Gorom i Kosovom. Tako je krajem 2021. dubrovačka policija zaplijenila i 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina u Luci Ploče. Droga je bila vrijedna oko 17 milijuna eura.

DEA je bila uključena u akciju Balkanski ratnik, kojom je razbijena organizacija Crnogorca Darka Šarića. Skupina je dulje dovozila kokain do Italije, a njezini pripadnici bili su i Hrvati. Tako je Anastazije Martinčić 2009. na jahti Maui u Urugvaju uhićen s 2,2 tone kokaina. DEA je s hrvatskom policijom surađivala iu akciji Jadera, kad je više hrvatskih državljana 2013. uhićeno sa 175 kg kokaina vrijednih osam milijuna eura.

Uhićeni su na Karibima i kasnije izručeni Hrvatskoj. Osim u akciji Jadera, DEA i hrvatska policija surađivale su u međunarodnoj akciji Dogma, kad je 2011. uhićeno više hrvatskih državljana zbog sudjelovanja u krijumčarenju oko 380 kg kokaina.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr