Zašto je KASKO osiguranje pametna odluka?

Za KASKO osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje kako je preskupo i neisplativo, a pritom je važno znati kako se zasniva ova vrsta osiguranja na dobroj volji pojedinca, odnosno nije propisano zakonom poput osiguranja od automobilske odgovornosti. Evidentno je kako su mnogi vozači još uvijek nedovoljno ili slabo informirani budući da je dobar dio njih i danas vjeruje kako se KASKO odnosi samo na štetu koja nastane u nezgodama ili zbog krađe automobila. Ne, KASKO osiguranje je puno više od toga!

Ono pokriva različite rizikeali i izvanredne situacije kao što su štete uzrokovane požarom, udarima groma, eksplozijama i raznim vremenskim nepogodama kao što su tuča, oluje i poplave. Također može pokriti druge troškove koji nisu povezani s oštećenjem samog automobila, već su izravnani kao posljedica nezgode ili kvara na vozilu.

Vrste KASKO osiguranja

U Hrvatskoj razlikujemo dvije glavne vrste KASKO osiguranja – puno i djelomično. Puno CASKO osiguranje, kako mu i samo ime kaže, pokriveni su svi rizici koji mogu izazvati oštećenje, uništenje ili nestanak vozila. Najčešće se puno KASKO osiguranje ugovara za nova vozila, što je i logično jer je popravak novog vozila, pa čak i nakon manje nezgode u prometu ili izvan njega, vrlo izazovno financirati.

Međutim, postoje određena ograničenja kojih treba biti svjestan prilikom ugovaranja KASKO osiguranja. Primjerice troškova popravka vozila nakon prometne nezgode koju ste iskrivili, bit će nadoknađeni samo ako niste bili pod utjecajem alkohola (iznad 0,5 promila) ili narkotika, te ako niste namjerno izazvali nezgodu i da imate važeću vozačku dozvolu. Nećete imati pravo na naknadu štete ako niste imali zakonom propisanu opremu za vrijeme vožnje na cesti ili dionici ceste gdje je u vrijeme nastanka štete bilo propisano korištenje zimske opreme sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nisu pokrivene ni štete uzrokovane kvarom, lomom, neodržavanjem ili dotrajalošću vozila, kao ni štete uzrokovane smrzavanjem za hlađenje motora, gubitkom ulja ili rashladne tekućine tijekom nastavka vožnje nakon oštećenja vozila, tehničke neispravnosti vozila ili opterećenja preko dopuštene nosivosti. Očito je, društva za osiguranje to smatraju nesavjesnim rukovanjem vozilom. Ako ste, primjerice, ostavili isključeno vozilo neće biti pokriće štete od krađe vozila ili provale u vozilo.

Djelomično KASKO osiguranje pokriva posebno navedene rizike koji se mogu ugovoriti uz puno KASKO osiguranje ili uz obavezno autoosiguranje. Ponude osiguravajućih društava su različite pa možete ugovoriti KASKO osiguranje za rizike kao što su viša sila, lom stakla, oštećenja s visine, sudar sa divljači i domaćim životinjama, podmirenje štete na vašem vozilu u slučaju da ste skrivili prometnu nezgodu… Sve ove rizike moguće je ugovoriti zasebno uz policu obveznog autoosiguranja. Uz KASKO osiguranje, bez obzira na to je li ugovorena puna ili djelomična KASKO polica, također je moguće ugovoriti jednu ili više dopunskih pokrića.

Kako bismo izbjegli pretpostavke i spriječili razočarenje, savjet je da pri ugovaranju cjelovite ili djelomične police KASKO osiguranja obratite pozornost na tri stvari: prvi je dan ne odabrati policu KASKO osiguranja koja istovremeno primjenjuje dobrovoljnu i obveznu franšizu, drugi je da odaberete pokriće za one rizike od kojih se želite zaštititi, a kojima ste najčešće izloženi, dok je treći savjet obratiti pozornost na to da ugovarate li policu KASKO u apsolutnom iznosu ili u postotku od iznosa osiguranja ili iznosa premije.

U sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje proveli su uličnu anketu kako bi provjerili razinu informiranosti građana o KASKO osiguranju. Zanimljive odgovore iz ankete možete pogledati u videu.

SIGURNIJE SUTRA

SIGURNIJE SUTRA je informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja kojeg provode društva za osiguranje iHrvatskog ureda za osiguranje s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana.

Na web straniciwww.sigurnijesutra.huo.hr možete pronaći relevantne i važne informacije iz svijeta osiguranja, otkriti kako se osigurati i financijski zaštititi i od ostalih rizika te saznati zašto je danas, možda više nego ikad prije, važno imati policu imovine osiguranja.

O kampanji se možete informirati i putem društvene mreže Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr