A1 Hrvatska najavio poskupljenje svojih usluga od 8,5%

Već početkom godine, kada je objavljena službena stopa inflacije za prošlu godinu, bilo je jasno da se time otvara prostor domaćim telekomima za podizanje cijena, tj. njihovo usklađivanje s inflacijom. Takav potez prethodno je odobrio HAKOM, pod određenim uvjetima, te je korisnicima omogućio raskid ugovora nakon što su primili obavijest o promjeni Općih uvjeta. Od svega je prošlo skoro pola godine, jedno vrijeme govorilo da telekomi neće dizati cijene i usklađivati ​​ih s inflacijom, ali je došlo do promjene.

Podižu cijene od 1.7.

Prvi domaći telekom koji je najavio poskupljenje je A1, čije priopćenje prenosimo u nastavku:

Zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije, od 1. srpnja A1 Hrvatska će primijeniti indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenikom tvrtke, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije. u prethodnoj godini.

Prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini prema Državnom zavodu za statistiku iznosila je 10,8 posto, a A1 Hrvatska primijenit će usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto. I nakon ovog usklađivanja ponuda A1 ostaje najkonkurentnija na tržištu. Indeksna klauzula ne primjenjuje se na ostale stavke računa koje nisu mjesečne naknade, tarife, paketi i opcije, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljati ostvarivati ​​u skladu s ugovorenim uvjetima.

Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u kolovozu. Zbog primjene indeksne klauzule nije moguće raskinuti ugovor bez naknade, jer je to bilo omogućeno početkom godine prilikom izmjene Općih uvjeta poslovanja. U telekomunikacijskoj industriji u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji postoje brojni primjeri operatora koji duljinu niz godina primjenjuju indeksnu klauzulu. Uobičajena je u ugovornim odnosima u industrijama poput osiguravajuće i građevinske, kod zakupa poslovnih prostora kao iu brojnim drugim odnosima te je u uvjetima visoke inflacije unatrag godinu dana postala sve prisutna i na domaćem tržištu.

Pretplatnici već od danas počinju dobivati ​​pojedinačne obavijesti o novim cijenama svojih paketa usluga.

Više o temiIzvor:Bug.hr