Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi

Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu 179,5 milijuna eura za projekt robotakcija koji razvija inovator i poduzetnikMate Rimac.

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava i pokrivat će cca 45 mjesto prihvatljivi troškovi. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio dobivene potpore vratiti državi. Riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza kroz jednu platformu. Ako bude uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU-a.

Cilj potpore je podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomno električno vozilo, takozvani robotaxis. P3M su osnovali Mate Rimac, Marko Pejković, direktor strategije Rimac Automobila i Adriano Mudri, glavni dizajner Rimac Automobila.

Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenti za oporavak i otpornost (RRF)nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

EK je utvrdio da je mjera potrebna i prikladna za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a povezanim s digitalnom tranzicijom. Izvršno tijelo EU-a također je zaključilo da će potpora olakšati razvoj gospodarskih aktivnosti i imati ‘poticajni učinak’ budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne potpore.

EK je

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr