Rimcu odobrili državnu pomoć za robotaksi od 179,5 mil. eura

ZELENO SVJETLO EU KOMISIJE

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL/

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava i pokrivat će se oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio dobivene potpore vratiti državi

Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatskoj državnoj pomoći u iznosu od 179,5 milijuna eura za projekt robotakcija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava i pokrivat će se oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio dobivene potpore vratiti državi.

Riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza kroz jednu platformu. Ako bude uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU-a.

Cilj potpore je podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju.

P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Pozitivan plan

Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

EK je utvrdila da je mjera nužna i primjerena za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a vezanim uz digitalnu tranziciju.

Izvršno tijelo EU-a također je zaključilo da će potpora olakšati razvoj gospodarskih aktivnosti i imati „poticajni učinak” budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne potpore.

EK je uz to utvrdila da je mjera razmjerna i da neće imati nepotrebne negativne učinke na tržišno natjecanje i trgovinu u EU-u.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr