HUP: Postoji fiskalni prostor za veće rasterećenje plaćanja kroz niže porezne stope

Hrvatska Vlada predstavila je izmjene u sustavu poreza na dohodakkojima su stvoreni preduvjeti za rasterećenje plaća potencijalno vrijedno 347 milijuna eura, i to kroz smanjenje prihoda od mirovinskog osiguranja u prvom stupnju (– 329 milijuna eura) za plaćanje niže od 1.300 eura (bruto 1) te smanjenje prihoda od poreza na dohodak (- 108 milijuna eura), stoji u HUP-ovoj analizi Fokus tjedna.

U ovom trenutku, međutim, otvoreno je pitanje u kojoj će mjeri lokalna država (veliki gradovi) transponirati ukinuti prirez na učinkovito smanjenje lokalnih poreza na dohodak. Snažan preokret lokalne države u suficitu od 0,6 posto BDP-a u 2022. iz deficita od -0,3 posto BDP-a u 2021. pretežito odražava rast prihoda od poreza na dohodak i prirez viši od 23 posto zahvaljujući dvoznamenkastom r.astu plaća u privatnom sektoru i povećanju zaposlenosti (+2,3 posto), ističu iz HUP-a.

Rast se ove godine dodatno ubrzava (preko 10 posto) uz rast zaposlenosti od oko 2 posto, što rezultira povećanjem prihoda od poreza na dohodak i potencijalno većim suficitom lokalne samouprave. Dakle, postoji fiskalni prostor za jače rasterećenje plaća kroz niže porezne stope od postojećih uz adekvatan porezni tretman turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten.

S obzirom na to da je Hrvatska od 2018. po nerazmjernom rastu minimalne plaće u odnosu na rast nominalnog BDP-a gotovo ispred EU razine (što je neodrživo), potreba za širim poreznim rasterećenjem plaća je tim veća.

Zašto lokalna država uostalom ne bi koristila svoj fiskalni prostor u međusobnom natjecanju u poboljšanju poslovne klime, jačanju cjenovne konkurentnosti rada u Hrvatskoj te dinamiziranju poduzetničke aktivnosti? Iz HUP-a podsjećaju da porezno rasterećenje dohotka za jedan postotni bod podiže rast BDP-a do 2 postotna boda. Štoviše, Zidar (2019) dokazuje da smanjenje poreza na razini od 1 posto BDP-a za 90 posto najnižih primanja povećava rast BDP-a za čak 6,6 posto.

U cilju konkurentnosti, jednako je važno iskoristiti priliku za rasterećenje dohotka visokokvalificirane radne snage te promovirati njeno zapošljavanje.

Sniženjem više porezne

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr