Kladio se na poraz momčadi i svoje golove. Savez mu je smanjio kaznu zato što je ovisnik o kocki

ZVIJEZDA PREMIER LIGE

Fotografija: PETER CZIBORRA

Nedostatak kontrole koju igrač ima kada je riječ o klađenju jasan je dokaz dijagnosticirane ovisnosti. Ovo nije slučaj namještanja rezultata. Da je tako, onda bi se cijeli postupak podizanja optužnice drugačije vodio

Napadač Brent Ford i engleske nogometne reprezentacije Ivan Toney (27) dobio je umanjenu kaznu zbog nedopuštenog klađenja, nakon što je utvrđeno da je ovisnik o kockanju.

Foto: DAVID KLEIN

Nezavisna regulatorna komisija u petak je objavila pisano izvješće s povećanjem kazne izrečene engleskom napadaču, u kojem je navedeno da će Toney kladio postići gol, ali i na porazu svoje momčadi, što je činio u razdoblju od četiri godine.

– Nema dokaza da je g. Toney je utjecao ili uopće bio u poziciji rezultata svoje momčadi kad se kladio da neće pobijediti, jer tada nije bio u momčadi ili nije bio u mogućnosti nastupiti – napisano je u izvješću.

Studenom prošle godine Toney je optužen za 262 kršenja stavaka o klađenju pravilnika Engleskog nogometnog saveza (FA), a prošli tjedan mu je izrečena zabrana sudjelovanja u svim nogometnim aktivnostima do 17. siječnja 2024., nakon što je priznao 232 prekršaja od onih koji su mu stavljeni na teret.

Dijagnosticirani ovisnik

Nakon osobnog saslušanja pred neovisnom komisijom, Toney je kažnjen novčano s 50.000 britanskih funti i zabranjenim sudjelovanjem u nogometnim aktivnostima u svom klubu Brentfordu do 17. rujna.

Foto: ANDREW BOYERS

Toneyjevom saslušanju je nazočio i psihijatar dr. Philip Hopley koji je kod 27-godišnjeg nogometaša dijagnosticirao ovisnost o klađenju.

– Povjerenstvo je odredilo da se kazna znatno ublaži s obzirom na utvrđenu ovisnost o klađenju koju je otkrio dr. Hopley. Nedostatak kontrole koju igrač ima kada je riječ o klađenju jasan je dokaz dijagnosticirane ovisnosti. Ovo nije slučaj namještanja rezultata. Da je tako, onda bi se cijeli postupak podizanja optužnice vodio drugačije – stoji u izvješću povjerenstva.

Foto: DAVID KLEIN

Toney, inače, igra najbolji nogomet u karijeri. Trenutno je treći strijelac Premier lige s 20 golova, a prema procjeni Transfermarkta, vrijedi 50 milijuna eura.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr