Detektori gravitacijskih valova nadograđeni i ponovno pušteni u rad

Sudari crnih rupa i drugi kolosalni svemirski događaji, koji u prostoru oko sebe šire značajne gravitacijske valove, od sada će znanstvenicima biti još vidljiviji te, vjerojatno, i češće zabilježeni. Naime, međunarodna kolaboracija LIGO-Virgo-KAGRA ovoga tjedna započela je s novim redom promatranja svemira i detektiranja gravitacijskih valova, i to s nenaprijeđenim instrumentima i drugim poboljšanjima, koja će im podudariti preciznost opažanja.

Podsjetimo, LIGO se nalazi u SAD-u, Virgo u Italiji, a KAGRA u Japanu. Ta tri detektora gravitacijskih valova spojena su, odnosno istovremeno mogu raditi na otkrivanju suptilnih efekata gravitacijskih poremećaja, pa ih tako znanstvenici mogu i detaljno analizirati te odrediti lokaciju izvorišta tih valova. Sada je, 24. svibnja, pokrenuta četvrta runda rada ovih detektora, koja će trajati 20 mjeseci. Prvi su pokrenuti LIGO i KAGRA, japanski detektor radit će tek prvih mjesec dana, a nešto kasnije u kolaboraciju će aktivno biti uključen Virgo, a KAGRA će proći novu nadogradnju serije i ponovno biti aktivirana kroz nekoliko mjeseci.

Očekuju se nova otkrića

LIGO, glavni detektor u ovoj fazi rada, pokrenuo je niz opažanja s 30% većom osjetljivošću. To znači da će njegovi senzori moći pratiti događanja u većem dijelu svemira i češće će bilježiti signale – procjenjuje se da bi jedno spajanje dvije crne rupe, uz ovu povećanu razinu osjetljivosti, moglo biti opaženo u prosjeku otprilike svaka dva do tri dana. Osim veće frekvencije opažanja, i prikupljeni će podaci biti detaljniji, što će omogućiti dodatno testiranje Einsteinove Opće teorije relativnosti, ali i donesti zaključke o stvarnom broju “mrtvih” zvijezda u nama bliskoj regiji svijeta.

Od prvog izravnog opažanja gravitacijskih valova 2015. godine ova je kolaboracija otkrila preko 80 spajanja crnih rupa, dva vjerojatna spajanja neutronskih zvijezda i nekoliko događaja za koje se pretpostavlja da su bili spajanje crne rupe i neutronske zvijezde. Znanstvenici iz kolaboracije LIGO/Virgo bili su i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku 2017. godine, upravo zahvaljujući uspješnoj prvoj opservaciji gravitacijskih valova.

Katalog poznatih ogromnih, snažnih energetskih događaja, mogao bi u narednim mjesecima biti značajno nadopunjen, a astronomi iz kolaboracije nadaju se da će im unaprijeđeni senzori pomoći otkriti tipove svemirskih sudara kakvima do sada nisu svjedočili.

Više o temiIzvor:Bug.hr