Od iduće godine jedan euro napojnice doista jedan euro za radnika

Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeće radnike, ali pronaći nove.

U sklopu aktualne porezne reforme zasluženo mjesto ima novi porezni tretman napojnice kao alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. Ukratko to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja napojnice karticama, ali će od siječnja 2024. jedan euro napojnice doista biti jedan euro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu od 3360 eura.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, dok će se kako doznajemo razgovore s Ministarstvom financija nastaviti voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice iznad neoporezivog iznosa.

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na napojnicu obračunavaju porez i doprinosi, kako bi svom radniku poslodavac isplatio neto iznos.

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitka. Primjerice na jedan euro, prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na temelju osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravka i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu.

Po novom sustavu radniku će se isplaćivati ​​cijela napojnica, naravno do nepovratnog iznosa“, kaže Mostarčić, dodajući kako ostaje da se ugostitelji dogovore s vlasničkim karticama kako bi se riješila pitanja vezana uz trošak naplate kartica za obavljenu uslugu tako da ne ide na teret. ni poslodavaca ni radnika.

Također ostaje i vidjeti na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3360 eura godišnje. Prijedlog HOK-a je da se isti oporezuje sukladno Zakonu o lokalnim porezima. Na dar u obliku novca sad se plaća porez od 4 posto, a Komora smatra da je to najprimjerenije oporezivanje jer napojnica predstavlja dar zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Bilo bi to odlično rješenje za ugostitelje, a Ministarstvo financija ne bi moralo mijenjati niz zakona, što znači da ne bi bili potrebni veći zahvati, ali bi Zakon o lokalnim porezima definirao i napojnicu u svim oblicima kao što je dar, što je lokalni porez koji bi plaćale JLS, što bi same JLS svakako podržale. Na taj način otvara se mogućnost za značajno povećanje primanja zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja, navode iz HOK-a.

Ističu i kako se osigurava dodatna motivacija za zapošljavanje u sektoru ugostiteljstva i pratećih usluga, što je iznimno važno uz

Više o temiIzvor:Poslovni.hr