Država ulazi u vlasničku strukturu Montenegroberze

Vlada navodi da njezina ‘proaktivna uloga u sferi javnih financija podrazumijeva i prisutnost na tržištu kapitala’.

Vlada Crne Gore namjerava kupiti dionice Montenegroberze u vlasništvu Atlas banke i dionice Montenegroberze u vlasništvu Atlasa u stečaju.

Ta je odluka donesena na telefonskoj sjednici, priopćeno je iz Vlade. Propala Atlas banka u vlasništvu je poduzetnika Duška Kneževića.

Otkup dionica
„Informacijom se ističe važnost da Ministarstvo financija i Vlada prate kretanja na tržištu kapitala te, u slučaju adekvatne ponude, aktivno sudjeluju u otkupu dionica. To uključuje i mogućnost otkupa dionica ‘Montenegroberze’ AD, što bi doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu”, kazali su iz Vlade.

Podsjećaju da je vlasnička struktura “Montenegroberze” AD takva da više od 50 posto drže investicijska društva čiji dioničari ne mogu ostvariti svoja prava zbog vlasništva nad dionicama “Montenegroberze”, temeljem sudskih odluka o blokadi imovine.

Vlada, u obrazloženju ove odluke, navodi da “proaktivna uloga države u sferi javnih financija podrazumijeva i prisutnost na tržištu kapitala”.

“S obzirom na to da je u posljednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom smjeru te da je namjera države da u budućnosti još više sudjeluje na tržištu kapitala, za očekivati ​​je da će u suradnji s institucijama tržišta kapitala 2014. godine u 2018. godini biti uvedena nova financijska sredstva za razvoj tržišta kapitala. (Crnogorska berza i CKDD) koordiniran radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje”, priopćeno je iz Vlade.

Vlasnička struktura
Vlasničku strukturu Burze čine dioničari ID-OIF Atlas Mont” sa 33,55%, ID CG Broker-dealer” AD sa 17,26% i DOO “Atlas Grupa” sa 6,17%, što čini ukupni vlasnički udio od 57,55 %. osoba koje trenutno ne mogu ostvariti svoja prava temeljem vlasništva nad dionicama (npr. onemogućeno je raspolaganje dionicama i glasovanje na Glavnoj skupštini), temeljem rješenja Suda o blokadi imovine, do okončanja sudskog postupka vezanog uz Atlas grupu.

Dakle, punu kontrolu nad Montenegroberzom trenutno drži manjina

Više o temiIzvor:Poslovni.hr