Dolar ojačao prema valuti košarice treći tjedan zaredom

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošlog tjedna, trećeg zareda, što je posljedica nesigurnosti na burzama i povećanih očekivanja da će Fed dodatno podići kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američkih vrijednosti prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošlog tjedna 1 posto, na 104,17 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj vrijednosti ojačao 0,75 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0725 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj vrijednosti porastao je, pak, 1,9 posto, na 140,60 jena.

Jačanje dolara treći tjedan zaredom zahvaljuje se, među ostalim, njegovom statusu sigurne vrijednosti u nesigurna vremena.

Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama vladala je nesigurnost zbog neizvjesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanca u SAD-u o povećanju gornje razine državnog zaduživanja.

U subotu je pak objavljeno da je postignut načelni dogovor, što znači da poremećaja u financiranju državnih obveza ne bi trebalo biti.

Podršku dolaru pružile su i poruke dužnosnika američke središnje banke da je moguće daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Niz podataka pokazuje da se rast gospodarstva i inflacije usporava, no nedovoljno brzo, pa čelnici Feda poručuju da će kamate vjerojatno i dalje rasti.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 60 posto izgleda da će Fed u lipnju povećati

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr