Kako pripremiti automobil za ljetna putovanja?

Prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Pripremili smo za vas nekoliko korisnih savjeta

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta. Od pješčanih plaža do snježnih planina (koji je na žalost sve manje), putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza.

Međutim, prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Provjeri stanje gume

Prije nego što kreneš na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja gume, a treba provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi ih dobro zamijeniti prije putovanja.

Pregledajte vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira na to je li vozilo dobro služilo zadnjih nekoliko godina ili se radi o novoj kupnji, važno ga je dobro provjeriti prije polaska na duže putovanje.

Pregledajte sustav klimatizacije i hlađenja kako biste osigurali udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta.

Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju u vožnji. Uz to, sustav hlađenja koji ne funkcionira dobro može uzrokovati pregrijavanje motora, što dovodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova.

Razmislite o kukcima

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu sve pokvariti. Posljednje što itko želi je blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koji ostavljaju insekte, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima.

Pripremi komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanje kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrebština kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač tlaka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Također razmislite o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode u slučaju dugog čekanja uz pomoć.

Pakiraj se pametno i putuj lagano

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakiraj se pametno. Prioritiziraj osnovne potrebštine i ostavi one nevažne kako bi smanjio težinu i povećao slobodni prostor. Drži važne stvari nadohvat ruke i spakiraj odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitio od sunca. Dobro organiziran automobil s malom prtljagom pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zahtijeva određeno planiranje i trud, ali se isplati. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.

Više o temiIzvor:Bug.hr