Imate ideju kako AI učiniti etičnom, sigurnom i pravednom? OpenAI nudi milijun dolara za prijedloge

OpenAI, organizacija koja je nedavno stvorila najmoćniji jezični model umjetne inteligencije pozvala na uvođenje bitnih mjera za nadzor još moćnijih modela, otvorila je javni poziv za sve koji žele sudjelovati u procesu “demokratizacije” te tehnologije. Svjesni su, kažu, da svijetu trebaju jasne smjernice u razvoju umjetne inteligencije, svojevrsni vodič za ponašanje u određenim situacijama i etičke odrednice koje će se slijediti, kako bi razvoj napredne tehnologije, pa i moguće općenito umjetne inteligencije (AGI) bio siguran za čovječanstvo.

Deset dobitnika podijelit će iznos

Pod kojim će uvjetima AI moći kritizirati javne osobe, ako u svijetu vladaju oprečna mišljenja o njima? Kako će suprotstavljeni stavovi biti prikazani u tekstu koji AI piše? Hoće li AI morati predstavljati prosječne stavove ljudi cijelog svijeta, samo određene zemlje ili će pratiti demografske odrednice pojedinog korisnika? To su samo neka od pitanja koja su i dalje otvorena, a za koje OpenAI traži pomoć javnosti.

Zbog toga su otvorili javni poziv izdvojio sam milijun dolara za onaj koji nudi najbolja rješenja. Na ovim stranicama tvrtke, organizacije, timovi ili pojedinci mogu poslati svoje prijedloge za metode i prakse rješavanja ključnih pitanja u razvoju umjetne inteligencije. Prilikom prijave bit će potrebno detaljno obrazložiti svoj plan, na nekoliko bitnih pitanja pokušati pokazati koji bi bio najbolji način za demokratsko rješavanje otvorenih problema.

Neka od pitanja na koja ćemo ovim putem pokušati pronaći odgovor istaknuta su u okviru pored teksta. Ne, od konkretnih odgovora na ta pitanja više će se cijeniti napredak u procesu koji bi vodio njihovo rješavanje na demokratski, etičan i siguran način.

Ta će organizacija odabrati deset najboljih prijava i predlagateljima dodijeliti po 100.000 dolara za testiranje svojih ideja. Očekivat će se implementacija prijedloga i izrada dokaza koncepta, uz najmanje 500 sudionika, kao i izrada zaključnog izvješća najkasnije do 20. listopada. Rok za prijavu ideja je 24. lipnja, a dobitnici navedenih novčanih iznosa bit će objavljeni 14. srpnja.

Pokrećemo deset bespovratnih sredstava od 100.000 dolara za izgradnju prototipova demokratskog procesa za upravljanje umjetnom inteligencijom. Naš je cilj financirati eksperimentiranje s metodama za prikupljanje nijansiranih povratnih informacija od svih o tome kako bi se umjetna inteligencija trebala ponašati. Prijavite se do 24. lipnja 2023.: https://t.co/kJG2bNnons

— OpenAI (@OpenAI) 25. svibnja 2023

Više o temiIzvor:Bug.hr