Sve o minoksidilu – čarobnom sastojku od kojeg zaista raste kosa

Koji su potencijalni rizici korištenja minoksidila?

Za početak, važno je reći da od minoksidila sigurno ne možete izgubiti dodatnu kosu! Ovaj mit nastao je kada su pacijenti počeli primjećivati ​​​​odjednom brže opadanje kose. Budući da minoksidil potiče rast, potiče i brže ispadanje mrtve dlake koju je potrebno zamijeniti novim. Ovo je prirodan i normalan dio procesa.

No kao i sa svakim drugim tretmanom, postoji nekoliko potencijalnih nuspojava – koje se većinom ne javljaju korisnicima. Tu spadaju glavobolje, iritacije vlasišta i pojačani dermatitis ili seboreja, dok se kod oralnog uzimanja lijeka mogu iznimno pojaviti i kardiovaskularni problemi te pojačan rast dlake na tijelu.

Osim toga, minoksidil je savršeno siguran za korištenje i najveći problem je što se doista učestalo mora nanositi za rezultat, koji će pritom biti vidljiv vrlo sporo. Također, najdjelotvorniji je zasad u formulama seruma i balzama koji se ostavljaju na kosi, a pritom ostavljaju izgled masne kose što vas uvelike ograničava i izborom frizure.

Je li jednostavnije samo presaditi kosu?

Iako se žene puno rijeđe odlučuju za tretman presađivanja kose, kod muškaraca je iznimno popularan, ali i djelotvoran. Ipak, ne možemo ih uspoređivati. Minoksidil ne može stvoriti novu vlas kose, već je samo jačati, dok transplantacija kose to na jedan način omogućuje.

Ne, fantastično se nadopunjuju te ih je preporučljivo koristiti u kombinaciji čak i s PRP-om ili mezoterapijom vlasišta.

Postoji li adekvatna zamjena minoksidila?

Ljudi stoljećima pokušavaju pronaći „lijek“ za ćelavost, pa se u popularnoj kulturi lako mogu pronaći brojni načini ubrzavanja rasta kose. Primjerice, ispijanje tinkture koprive, ulje neema, arganovo ulje, ulje badema, ricinusovo ulje i zeleni čaj samo su neki od njih – i oni doista mogu pokazati rezultat no ne samostalno. Naime, poticanje rasta kose nije samo korištenje proizvoda za ubrzani rast kose već i prilagođavanje životnog stila kako bi kosa imala pogodnije uvijete za rast.

Preporučuje se imati kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, koristiti kvalitetne proizvode za njegu i oblikovanje kose, uzimati suplemente poput biotine i redovito masirati vlasište kako bi ostalo prokrvljeno. Ipak, odgovor na postavljeno pitanje bi bio: minoksidil je zasad najdjelotvorniji sastojak u povijesti za rješavanje problema ćelavosti.

Na kraju dana bitno je zapamtiti kako je uvijek pametnije i djelotvornije prepustiti se u ruke stručnjaka i uz njegovu pomoć probati odabrati djelotvorno rješenje za svoj problem. Idealno je koristiti tretmane kod profesionalaca uz prilagođavanje životnog stila te uz djelotvorne proizvode kod kuće. Rezultat bi tada mogao biti izrazito zadovoljavajući!

Foto: Pexels, Instagram (@negin_mirsalehi)

Više o temiIzvor: Journal.hr