Službenici zaposleni u DORH-u i sudovima ogorčeni: “Nismo dovoljno plaćeni da živimo od svog rada. Od ljubavi se ne živi”

Službenici zaposleni u Državnom odvjetništvu i na sudovima od 5. lipnja počinju štrajkati, zbog čega neće biti većine ročišta, a građani neće moći do nekih potvrda. Razlog za štrajk je odbijanje ministrice pravosuđa Ivane Malenice da svima poveća plaću za 400 eura.

GalerijaSlužbenici i namještenici idu u štrajk - 1 Službenici i namještenici idu u štrajk - 2 Službenici i namještenici idu u štrajk - 3 +0Službenici i namještenici idu u štrajk - 4


Diana Gvozdić 18 godina radi u sudnici kao zapisničarka. Osim što mora brzo tipkati, mora znati sve propisati jer je desna ruka suću.

“Ovo je složen posao i zahtijeva visoku razinu znanja i vještinu, a taj posao radimo za 600 eura. S 18 godina staža imam 770 eura, a 600 eura ima netko tko se tek zaposlio. Nismo dovoljno plaćeni da živimo od svog rada”, rekla je.

Primanja su nedostatna, posao je stresan i nekada bez radnog vremena, zbog čega nam nedostaje zapisničara.

„Mi smo ovdje samo zato što ovo volimo raditi, a od ljubavi se ne živi i ovdje se mladi ne zapošljavaju. Nadam se da će ministar Ivan Malenica uvidjeti u kakvoj smo materijalnoj situaciji. Ja se nadam se da će nas sada čuti“, rekla je Gvozdić reporterki Dnevnika Nove TV Anji Perković.

Imala je i neugodnih iskustava. Jedan optuženik nije htio sudjelovati u raspravi pa ga je policija privela i onda je krenulo.

“Na kraju je čovjek postao nasilan. To je bila mala prostorija i zbog toga smo se prepali svi dok je došla interventna policija”, ispričala je.

U lošoj situaciji nisu samo zapisničari. Bez upisničara, službenice za otpremu i dostavu, arhivara, ali i računovodstva, od cijele priče ne bi bilo ništa.

“Radim za dvije institucije, koeficijent mi je 0,89, a plaća 702 eura. S 36 godina radnog staža i ovako više dalje ne može“, rekla je Snježana Lukinić, računovodstvena referentica na sudu.

Ona obračunava plaće i dodatke za zaposlenike dva suda u Zagrebu te će i ona u štrajk koji je najavljen za 5. lipnja.

“Jako mi je žao. Ogorčena sam jer svima nama je poslodavac Vlada RH i svi čekamo i očekujemo veća primanja, ali oni koji nas plaćaju vjerojatno nisu svjesni da netko to mora i obračunati”, napomenula je.

Poslodavac kaže da će nastaviti dijalog. Možda će se sve ubrzati ako nekome u Vladi kasne plaće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr