Detalji dramatične akcije spašavanja hrvatskog planinara na Veležu: “Helikopter dolazi, propeleri razbacuju sve oko…”

Rijetko viđena i dramatična akcija spašavanja penjačice na Veležu: 62-godišnja žena iz Zagreba može slaviti svoj drugi rođendan nakon što je više od pola dana provela viseći na 400 metara visine jer se tijekom penjanja pokliznula i teško ozlijedila.

GalerijaPenjačica spašena nakon 17 sati - 1 Penjačica spašena nakon 17 sati - 2 Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 +0Penjačica spašena nakon 17 sati - 4


Dojava o nezgodi i ozlijeđenoj penjačici stigla je u nedjelju oko 13 sati. Odmah je zatražena pomoć helikoptera, ali nakon više od 20 bezuspješnih naleta odustalo od spašavanja iz zraka.

Život 62-godišnjakinje iz Zagreba od tog trenutka ovisio je o alpinistima Gorske službe spašavanja, kojima je to bila jedna od najtežih akcija.

“Dolazi ti helikopter, elise razbacuju sve oko sebe, moraš se sakriti. Onda smo vidjeli da dolazi nevrijeme koje stvara veliki problem ako nas uhvati. Kad smo došli, vidio se osmijeh na licu. Znala je da smo tu i tko je došao po nju“, ispričao je Ermin Demić iz Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine.

“Mi smo jutros sve završili u 5:50. Znači, 17 sati je sve to skupa trajalo. Naporno je bilo, nas 20 iz Mostara, sveukupno 99 ljudi”, rekao je Amer Burić iz GSS-a za Dnevnik Nove TV.

Žena je zadobila teške tjelesne ozljede.

“Utvrđene su povrede grudnog koša, serijski prijelom rebara, pneumotoraks. Pacijentica je adekvatno tretirana. Ona je stabilno, svjesna i izvan životne opasnosti”, rekao je Zlatko Guzinravnatelj Regionalne bolnice Safet Mujić.

Mogla je lako izgubiti i glavu jer je riječ o jednoj od najzahtjevnijih staza.

“Nesreće se događaju neiskusnima ili najiskusnijima. Oni neiskusni podcijene planinu jer nemaju iskustvo koje im treba za siguran boravak, dok ovi najiskusniji procijene sebe. Postane imuni na opasnost i onda se u neko vrijeme opuste. Na nama je da podižemo tu svijest”, objasnio je je Josip Drmaćpredsjednik Hrvatskog planinarskog društva Prenj.

Zato pristup planini mora biti pun strahopoštovanja, a uz adekvatnu opremu potrebnu je i biti tjelesni spreman.

“Oni koji su izbjegavali tjelesnu i fizičku kulturu i nikad nisu prelazili više nego do šoping-centra, a misle da su hupsi-cupsi, zumba ili fitnes dovoljni za uvjete, vrlo im se lako može dogoditi ovakva nezgoda. Neka razmišljanja je li njihovo samopouzdanje na staklenim nogama ili počiva na tvrdim temeljima”, istaknuo je planinski vodič Aleksandar Brborović.

Poginula žena bila je u skupini od 12 planinara iz Zagreba. Osim bolničkih troškova, oni neće snositi troškove spašavanja jer u BiH ne postoji zakon o GSS-u.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr