RUSKE VEZE KOLINDINA BRATA BRANKA! Tko su tipovi s kojima se povezuje? Spominjani zbog izvlačenja novca

Foto: Paun Paunović / CROPIX

Autor: Iva Međugorac

Ruski novac u Hrvatsku se ubacivao preko Lihtenštajna i Gibraltare, tvrdi Nacional koji navodi da iza toga stoji poduzetnik Marko Udiljak koji je izvlačio novac Andreja Česnokova zatočenog u Moskvi..

U ovom se kontekstu spominje i kaznena prijava koju je prije dvije godine riječkom Županijskom državnom odvjetništvu podnio direktor tvrtke Bonum Grupa čiji je vlasnik ruski tajkun Andrej Tšesnokov, estonskog podrijetla i sa hrvatskom adresom, kojeg je režim ruskog predsjednika Putina osudio na deset godina zatvora radi navodnih iznuda.

Čudne ruske veze po Hrvatskoj

Inače je Tšesnokov bivši direktor Gazprom Banke, au Hrvatskoj preko Bonum Grupe posjeduje ogroman kapital zahvaljujući kojemu je kupio tvornicu plinskih turbina u Karlovcu te je ulagao u nekretnine. Riječanin Marko Udiljak godinama je bio direktor u Bonum Grupi, ali je prema pisanju spomenutog medija godinama izvlačio novac iz kompanije na razne načine, a potom ga je prebacio na račun svoje tvrtke u Lihtenštajnu gdje se u međuvremenu i prijavio nakon odjave prebivališta u Hrvatskoj. Zanimljivo je da su Tšesnovom i Udiljak zajedno sa riječkim odvjetnikom Sašom Poldanom osnivači i članovi društva Konkurent iz Rijeke gdje je od rujna 2014.godine na direktorskoj poziciji Branko Grabar.

Riječ je o mlađem bratu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je za direktora te i još dvije tvrtke postavljen u vrijeme predsjedničke kampanje svoje sestre koja je kao što je poznato pobijedila na predsjedničkim izborima koji su održani koncem 2014. godine, nakon čega je početkom siječnja sljedeće godine izabrana za predsjednicu. Prema pisanju Nacionala Udiljak uživa zaštitu u vrhu državnih struktura, a sve svoje sumnjive operacije i jest provodio tako što se povezao s osobama bliskim vrhu države radi čega Grabara i jest držao na direktorskim pozicijama u trima tvrtkama.

Tajanstveni brat bivše predsjednice

Inače, Branko Grabar godinama je bio poznat kao misteriozni brat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ao njegovim poslovnim aktivnostima naš je portal ranije pisao. U tom smo razdoblju pisali o njegovim direktorskoj poziciji u tvrtki Konkurent. Svega dva mjeseca nakon što mu je sestra postala predsjednica on se počeo povezivati ​​i sa tvrtkom Che Resort preko koje je u suradnji sa strancima gradio apartmane diljem jadranske obale. Još se tada spominjalo Tšenekova, Udiljaka i riječkog odvjetnika Poldana, a Tšenekov je pak spominjan radi toga što je s Udiljakom ii Rusom Aleksejem Konovalovim suvlasnik tvrtke Bonum Grupa smješten u Karlovcu, a firma pak ima podružnice u Rijeci i Zagrebu.

Podružnica u Rijeci na istoj je adresi kao sjedište tvrtke Konkurent kojom rukovodi Grabar. Bonum grupa, iza koje stoji rusko-hrvatski kapital povezivala se sa gradnjom stacionara za starije i nemoćne u središtu Karlovca. Grabarovi poslovni partneri suvlasnici su i Che Resorta koji se bavi ugostiteljstvom i turizmom, a Udiljak je bio direktor Strategosa koja se također bavi turizmom, a osnovala ju je Daria Neshchadimova iz ruskog Sankt-Peterburga. Sjedište tvrtke Stategos nalazi se na adresi Jadranski trg 4, gdje je i sjedište tvrtke Konkurent na čijem je čelu Grabar.

Pisalo se svojedobno io tvrtki Dalmatinske rivijere koja se spominjala radi sporne gradnje na Cavtatu radi čega su se mještani u više navrata žalili predstavnicima medija jer je među ostalim tvrtkama predsjednička brata gradila na lokaciji koja nije niti šest metara od mora, kao što to zakoni propisuju.

I gospodin Kitarović u zanimljivom biznisu

Zanimljivo je da se osim Branka Grabara s Rusima povezuje i supruga Jakova Kitarovića bivše predsjednice zaposlene u AD Plastiku koji u Rusiji ima dvije tvornice auto dijelova. Ova tvrtka samo je u 2020. godini u Rusiji ostvarila prihod od 270 milijuna kuna. Inače je u AD Plastiku Kitarović dobiva posao za stalno te tamo mjesečno zarađuje oko 17 tisuća kuna.U vrijeme kada se Kitarović honorarno zaposlio u AD Plastiku tvrdio je kako ondje radi kao savjetnik za korporativnu sigurnost. Inače je AD Plastik privatna tvrtka sa osam pogona u šest država, a zapošljavaju oko 3.000 radnika te iz godine u godinu bilježe sve veće prihode.

Treba također napomenuti kako je Grabar-Kitarović i sama svojedobno na Pantovčaku odrađivala susrete s predsjednikom uprave Sberbanke Maksim Poletaev, kojem su tada društvo upravljali ruski bankar Sergej Volk, ali i tajanstvena Oksana Dvinsky, jedna od najutjecajnijih ruskih poduzetnica u našoj zemlji koja se spominjala i sa obitelji Karamarko, a koja je viđana i na donatorskoj večeri na kojoj su se prikupljala financijska sredstva za kampanju bivše predsjednice koja se po svemu sudeći iz politike odlučila povući te se okrenula poduzetništvu što joj odlično ide. Njena tvrtka Savjetodavno-stručna služba KGK prošle je godine prijavila prihode od 28,4 tisuće eura kao i dobit od 24,7 tisuća eura što je ostvarila u manje od dva mjeseca pošto je njena tvrtka osnovana tek u studenom prošle godine. Prihod je ostvaren od prodaje u inozemstvu, a tvrtka je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr