Tisuću Lego “astronauta” letjelo u stratosferu

Skupina kreativaca okupljena oko PR agencije Kreativ Gang iz Češke prošloga tjedna obavila je jedinstven “svemirski” let s najvećim brojem posada u povijesti. Na njihova tri “Space Shuttlea” u stratosferi poletjeli su čak i tisuću Lego minifigure astronauta, sve s ciljem privlačenja pozornosti i organiziranja nagradnog natječaja.

Češki i slovački entuzijasti isprintali su tri platforme na 3D printeru, u obliku Space Shuttlea iu njih ukrcali 333 Lego astronauta. Sve su to objesili na stratosferske balone i lansirali u zrak s aerodroma Malé Bielice u blizini slovačkog mjesta Partizánske. Baloni su sićušne putnike odveli u stratosferu, do visine od oko 35 kilometara, nakon čega su pukli, a “letjelica” je sigurno, uz pomoć padobrana, vraćena na tlo. Sve su zabilježile kamere postavljene uz lego astronaute.

📷 Lego/Kreativ Gang
Lego/Kreativna šetnja

Najveći izazov im je, kažu, bio ostvariti primarni cilj, a to je da minifigura bude izravno izložena vanjskom prostoru, a ne uklopljena u kakvo kućište. Prilikom slobodnog pada, prije otvaranja padobrana, iskusili su brzine i do 300 km/h, pa je bio problem osigurati da zaista svi ostanu “u svojim sjedalima”. Ipak, u tome su uspjeli, pa su sada svi maleni astronauti ponovno na Zemlji. Bit će se koristiti kao nagrada odabranim kupcima Lego setova u Češkoj i Slovačkoj.

Platforma na kojoj su figurice letjele imala je masu od samo 2,7 kilograma. Načinjen je od kombinacija ugljikovih vlakana, 3D ispisane plastike i nehrđajućeg čelika, a uz Lego putnike na let je mogao ponijeti i po dvije kamere, kako bi cijela “svemirska avantura” bila što bolje dokumentirana.

📷 Lego/Kreativ Gang
Lego/Kreativna šetnja

Više o temiIzvor:Bug.hr