Jeste li već posjetili hrvatski Grand Canyon? Upoznajte kanjon rijeke Bijele

Duž čitavog svog kratkog toka prepuna je brzaca i slapova koji se stapaju u jednu neprekinutu vijugavu bijelu liniju. Upravo iz tog prizora proizašao je njezin današnji naziv. S druge strane, crvena boja stijene pojedine je putnike nagnala da ga usporede s impozantnim Velikim kanjonom.

Bijela je sezonska rijeka, koja zbog atmosferskih prilika presuši od svibnja do rujna. Ako vas put tamo odvede u tom razdoblju otkrit ćete bijele sedrene naslage koje se ondje talože već stoljećima. Povećanje oborina u jesenskim i zimskim mjesecima, uz otapanje snijega u rano proljeće, pridonosi akumulaciji podzemnih voda koje kroz špilju ponovo nadiru i pronalaze svoj put do Karinskog mora.

Iznad samog izvora rijeke Bijele nalazi se vrh Pržun (351 nmv) s kojeg se pružaju predivni vidici na kanjonu rijeke i okolici. Na osvajanje ovog “vrha” mogli bi se odlučiti i oni koji nisu vični planinarenju, a za cijeli pohod će vam biti dosta i pola sata laganoga hoda.

Staza kojom koračate vodi vas kroz scenografije koje ostavljaju bez daha. Također, kanjon rijeke Bijele idealna je lokacija za sve ljubitelje slobodnog penjanja.

Kanjon rijeke Bijele nije razvikana turistička destinacija pa bi i put do njega mogao biti prava mala avantura. Naime, navigacija se ponekad uspješno “izgubi”, pa se za pomoć i konzultacije valja obratiti starim, dobrim kartama.

Primjerice, ako dolazite iz smjera Karina, kod table za Novo Naselje Karin Slana, trebate nastaviti ravno na staru usku cestu. Nakon nekih 300 m, netom prije malog mosta, treba skrenuti lijevo i parkirati na livadu, jer službenog parkirališta nema.

Više o temiIzvor: Journal.hr