Proizvođač čipova jaše na AI vrijednost

Nvidia je postala prvi proizvođač čipova koji je dosegao procjenu od bilijun dolara, što je izazvalo val entuzijazma diljem Wall Streeta za tvrtke za koje se vidi da će imati koristi od najnovijih dostignuća u umjetnoj inteligenciji.

Dionice Nvidije porasle su za više od četiri posto na 406,1 dolara u ranom trgovanju u utorak u New Yorku, nakon što je njegov izvršni direktor Jensen Huang u ponedjeljak lansirao novo superračunalo i sklopio nove saveze AI s tvrtkama uključujući WPP i SoftBank, objavio je Financial Times.

Ovi su potezi dali novi zamah nakon što je Nvidia impresionirala ulagače i analitičare prošlog tjedna, prognoziravši da će njezina prodaja porasti na 11 milijardi dolara u tri mjeseca zaključno sa srpnjem, nadmašivši prethodne prognoze Wall Streeta za više od 50 posto.

Nvidia sa sjedištem u Silicijskoj dolini počela je prije 30 godina ciljati na tržište 3D računalne grafike. Njeni čipovi pokreću AI aplikacije uključujući ChatGPT, OpenAI-jev revolucionarni chatbot, dok se velike tehnološke tvrtke i pružatelji usluga računalstva u oblaku utrkuju u nadogradnju tehnologije svojih podatkovnih centara za ono što je Huang u ponedjeljak proglasio “prekretnicom nove računalne ere”.

Snažni čipovi kao što je Nvidijin H100 postali su ključni za izgradnju generativnih AI sustava koji su sposobni stvarati tekst i slike koje su vrlo slične onome što ljudi mogu proizvesti. Generativna umjetna inteligencija obećava oslobađanje novih vrsta alata za produktivnost, ali također prijeti da će uzdrmati radna mjesta u industrijama kao što su mediji i obrazovanje.

Nvidijina tržišna kapitalizacija od bilijuna dolara stavlja se među elitnu skupinu američkih dionica kojom dominiraju velike tehnološke tvrtke, uključujući Apple, Microsoft, Amazon i Googleov matični Alphabet.

Meta je dosegla prekretnicu od milijardu dolara u lipnju 2021., kada se još zvala Facebook, ali je pala ispod praga samo nekoliko mjeseci kasnije. Amazon je prva javna tvrtka koja je prošle godine izgubila milijardu dolara tržišne kapitalizacije u studenom usred veće rasprodaje dionica tehnoloških kompanija.

Bez presedana

Dionice Nvidije izgubile su polovicu svoje vrijednosti tijekom 2022. jer su ulagači bili zabrinuti zbog usporavanja korporativne potrošnje u podatkovnim centrima i pandemijskog mamurluka na tržištima igara i kriptovaluta. Nijedan potez od utorka uslijedio je nakon 25-postotnog skoka Nvidijinih dionica prošlog tjedna, čime je njegov dobitak do sada u 2023. porastao na više od 180 posto.

Analitičari tvrtke Jefferies izračunali su da bi tromjesečni prihodi Nvidijinog poslovanja s podatkovnim centrima premašili kombiniranu prodaju Intelovih i AMD središnjih procesorskih jedinica — tradicionalnih radnih konjskih poslužitelja koji pokreću najveće internetske usluge na svijetu — po prvi put ikada na tom tržištu.

Morgan Stanley opisao je Nvidiju nadogradnju Outlooka prošlog tjedna kao “najveću dobit u dolarima u povijesti industrije”, dodavši: “Jednostavno nemamo povijesni pres

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr