Brodari ove godine najveći dobitnici u široj regiji, Atlantska ipak zaostaje

Dok su dionice Atlantske plovidbe od početka godine porasle 18,9% (zaključno s 15. svibnja), dionice pulskog Alpha Adriatica mogu se pohvaliti uzletom od 80%.

Brodarske su dionice najveći dobitnici u široj regiji u prvom kvartalu ove godine. Sektor pomorskog prometa ima daleko najveći porast s medijanom rasta cijene dionice od početka godine od 25,9%.

Brodarstvo je najviše potaknulo Uljanik Plovidbu koja je zabilježila rast cijena dionica od čak 77%. Daleko iza su Atlantska plovidba i Jadroplov koji su zabilježili povrate od 19,7% i 25,9% u prvom kvartalu. Sve u svemu, sektor brodarstva u regiji bez sumnje je nadmašio ostale.

Pet eura po dionici
U prošloj godini lanci opskrbe koji su bili pod velikim pritiskom tijekom 2020. i 2021. godine počeli su se oporavljati, iako je i dalje postojalo nekoliko izazova poput kontinuirane politike nulte tolerancije na COVID-19 u Kini, svjetskom proizvodnom središtu i najvećem izvozno/uvoznom tržištu .

Naravno, početak rata u Ukrajini samo je pogoršao situaciju, jer je opskrba sirovinama poput nafte, plina, pšenice i rijetkih metala, između ostalog, postajala sve teža. Unatoč očekivanjima o recesiji koja je prisutna od početka godine, potražnja za brodarskim prijevozom i dalje je velika.

Analitičari su u slučaju Atlantske plovidbe ipak skloni reći da je potencijal daleko iznad aktualne izvedbe. Potvrđuje to i činjenicu da je neto vrijednost imovine ovog brodara gotovo dvostruko veća od tržišne kapitalizacije, odnosno ukupne vrijednosti dionica. Pojednostavljeno rečeno, Atlantska plovidba vrijedi gotovo dvostruko više da je netko likvidira i rasproda flotu brodova i drugu imovinu, nego da je proda kao “živu” kompaniju prema burzovoj cijeni dionice.

Mali dioničari nadali su se da će se dolaskom aktivističkog investitora Igora Bilbije, koji trenutno posjeduje 12,65% dionica kao najveći dioničar, rezultirati rastom vrijednosti dionice. To se nije dogodilo, što je, dakako, razočaralo male investitore dubrovačkog brodara.

Dubrovački brodar održat će se u idućih mjesec dana dvije glavne skupštine na kojima će dioničari odlučivati ​​o formalnim pitanjima poput usklađivanja temeljnog kapitala s eurom, ali i prijedlogu dividende od 5 eura koji je predložila Upravi.

Na prvoj skupštini koja de se održati 16. svibnja predviđeno je usklađivanje temeljnog kapitala i dionica s eurom. Dosadašnji temeljni kapital iznosi 418.656.000,00 kuna, a malo će se preračunati sukladno odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene vrijednosti u Republici Hrvatskoj u iznosu od 55.565.200,08 eura.

Osim navedenih promjena, ukida se nominalni iznos od 300,00 kuna za redovne dionice ATPL koje postaju dionice bez nominalnog iznosa, a sve u postupku usklađivanja temeljnog kapitala s eurom kroz izmjene statuta društva.

Druga skupština sazvana je za 9. lipnja. Na njoj će Uprava prezentirati godišnja financijska izvješća za 2022. godinu s revizorskim izvješćem, izvješćima izvršnih direktora i Upravnog odbora, te izvješćem Revizijskog odbora. Iz dostupnih materijala na internetskim stranicama tvrtki, Atlantska plovidba je u 2022. godini ostvarila neto dobit od 3.000.673 eura, a dioničarima će se isplatiti dividenda od pet eura po dionici.

Gubici, bonusi i oprez
Kompanija posljednjih godina kontinuirano dobro posluje. U 2021. godini ostvarila je vrlo dobre rezultate uz solidnu dobit, a nastavila je snažno u 2022. ostvarivši solidnu dobit.

Međutim, kretanje cijena dionica to ne prati. Usporedbom s kompatibilnim domaćim kompanijama iz brodarskog sektora, uočljivo je kako se cijene njihovih dionica multipliciraju u proteklih nekoliko godina, dok Atlantska plovidba raste skromnim stopama. I dok su primjerice dionice Atlantske plovidbe od početka godine porasle 18,9 posto (zaključni s 15. svibnja), dionice pulskog Alpha Adriatica mogu se pohvaliti uzletom od gotovo 80 posto.

U prvih 10 dioničara od institucionalnih investitora prisutan je samo OTP indeksni fond koji kupuje dionice sastavnice CROBEX u kojem je i ATPL, ostalih fondova nema.

Uprava tvrtke objavljuje novu politiku primitaka za razdoblje 2024.-2027., prema istom načelu kao i do sada. Uprava je odlučila nastaviti isplaćivati ​​bonuse vezane za EBITDA-u umjesto uz neto dobit. To nije posve neuobičajeno, ali je zanimljivo da se uvodi upravo u trenutku kad to najviše ide na ruku primateljima bonusa.

Gubitak Grupe Atlantska plovidba u 2020. godini iznosio je 46,2 milijuna kuna (-33,48 HRK po dionici). EBITDA je iznosila 74,01 milijuna kuna, au 2019. 2,2 milijuna kuna (-1,60 HRK po dionici). EBITDA je iznosila 155,31 milijuna kuna.

U isto

Više o temiIzvor:Poslovni.hr