Ekscizija – sve što trebate znati o uklanjanju izraslina na koži

Izrasline na koži mogu biti neugodna, a potencijalno i opasna pojava. Kako se uklanjaju te kako izgleda priprema, ali i oporavak nakon zahvata, donosimo u tekstu.

Što je ekscizija?

Ekscizija označava kirurški postupak uklanjanja tkiva na koži s ciljem liječenja. Ovom metodom uklanjaju se madeži, lezije, upaljene ciste, tumori, ateromi i sl. Ovaj mali kirurški zahvat obavlja se na način da se nanese lokalna anestezija na mjesto s kojeg se uklanja tvorba te se ista skalpelom odstrani.

Ovaj postupak je uglavnom bezbolan i relativno je brz. Po završetku, rana se zašije i previje, a u slučaju da se pojave jači bolovi nakon ekscizije, što je rijetkost, može se popiti analgetik.

Kako se pripremiti za eksciziju?

Prije postupka ekscizije potrebno je obaviti dermatološki pregled na kojem ćete saznati sve detalje o postupku i dobiti upute za pripremu i postoperativnu njegu.

Uzimate li lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline ili lijekove protiv zgrušavanja krvi, terapiju je potrebno prilagoditi prije zahvata, u dogovoru s liječnikom. Prije ekscizije ne morate posebno paziti na hranu i piće koje konzumirate, a na sam dan zahvata savjetuje se ne nanositi ulje ili mlijeko za tijelo. Skida li se tvorba s mjesta na tijelu koje je prekriveno dlakama, iste će medicinsko osoblje prije zahvata ukloniti.

Kako se brinuti za rane nakon ekscizije?

Svježu ranu potrebno je redovito previjati, a dok ne zacijeli nije preporučljivo vježbanje ni izvođenje bilo kakvih većih fizičkih napora. Na ranu se mogu stavljati i oblozi za vlažno cijeljenje rana, kako bi se proces cijeljenja ubrzao.

Ranu nikako nemojte izlagati suncu jer tako može doći do pigmentacije. Ne brinite, s vremenom će rana zacijeliti i biti gotovo neprimjetna. U rijetkim slučajevima zabilježene su komplikacije. One se uglavnom odnose na osjetljivost rane nakon ekscizije, iznenadne krvarenja, infekcije, sporije zarastanje rana ili njihovo eventualno razdvajanje na rubovima.