Kako se radi digitalna dermatoskopija i koje su njene prednosti u odnosu na klasičnu?

Dermatoskopija madeža je neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za pregled madeža i drugih lezija na koži. Tijekom dermatoskopskog pregleda, dermatolog kožu pažljivo pregleda dermatoskopom kako bi uočio nepravilnosti. Dermatoskop je instrument koji omogućava povećanje vidnog polja kako bi dermatolog mogao vidjeti promjene koje nisu vidljive golim okom, a posebno pomaže kod uočavanja pigmentnih promjena na koži.

Pomoću dermatoskopije mogu se razlikovati melanocitne od ne melanocitnih promjena što doprinosi ranom otkrivanju melanoma. Dermatolog nakon dermatoskopije može odlučiti o daljnjim postupcima ako su isti potrebni.

Razlika između digitalne i klasične dermatoskopije

Klasična ili kontaktna dermatoskopija koristi dermatoskop koji ima objektiv i svjetlo što omogućava uvećanje prikaza. Sonda dermatoskopa kod klasične dermatoskopije stavlja se izravno na kožu radi detaljnog pregleda. Također, klasična dermatoskopija je ograničena na pregled površinskih lezija jer nije moguće pregledati dubinske promjene na koži.

Digitalna dermatoskopija s druge strane koristi digitalni dermatoskop koji u sebi ima posebne kamere i dermatoskopske sonde koje snimaju i pohranjuju slike i videozapise u visokoj razlučivosti. Kamere digitalnog dermatoskopa imaju polarizacijske filtere koji smanjuju refleksiju svjetla s površine kože što pomaže kod pregledavanja sumnjivih lezija.

Slike koje se pohranjuju nakon digitalne dermatoskopije omogućavaju dermatolozima da prate lezije kroz duže periode i analiziraju promjene koje se događaju. Ova metoda dermatoskopije je neinvazivna i bezbolna, a pomaže u dijagnostici različitih vrsta kožnih problema.

Priprema za dermatoskopski pregled

Za dermatoskopski pregled nisu potrebne posebne pripreme, ali postoje opće smjernice koje je preporučeno slijediti. Prije samog pregleda uklonite sav nakit i dobro uklonite šminku jer ista može prikriti neke promjene na koži.

Također, pregledajte kožu te zabilježite sve promjene koje ste primijetili kako biste ih mogli napomenuti dermatologu.