Ovo je prva “kamera” koja ne treba leći i senzore, već samo umjetnu inteligenciju

Generativna umjetna inteligencija otvara kreativcima mnoge mogućnosti, kakve ranije nismo mogli niti zamisliti. Neke od njih vrlo su korisne, druge potencijalno opasne a treće – poput ove o kojoj ćete sada čitati – imaju tek umjetnički i zabavni karakter. Danski je umjetnik Bjørn Karmannnaime, napravio je “kameru” koja ne snima scenu oko sebe, nema čak ni optičku leću, već joj je za rad potrebna samo informacija o mjestu gdje se nalazi.

Uređaj se naziva Paragraphica, za sada postoji tek u obliku koncepta, ali ga se može isprobati i na liniji, a da ne morate putovati do lokacije na kojoj želite “fotkati”. Imajte na umu da je interes javnosti za ovaj uređaj za zabavu toliko velik da službena stranica projekta većinom nedostupna, jer se server ne može nositi s navalom korsinika.

Kako snimati bez objektiva?

Jednom kada fotograf “okine” sliku ovim uređajima, on bilježi geolokaciju i šalje je sustav umjetne inteligencije. Ovaj, pak, prihvaća trenutne podatke o vremenu, mikrolokaciji, meteorološkim uvjetima i lokacijama koje se mogu naći u blizini. Uzevši te podatke kao potaknutisustav ih šalje generativnom AI ilustratoru, a ovaj – stvara fotografiju koja bi mogla nastati upravo tamo, upravo tada.

Za dobivanje svih podataka koriste se otvorni API-ji dostupni na Internetu, a uz malo dorade vrlo lako nastaje kvalitetan zadatak, na temelju kojeg umjetna inteligencija može stvoriti fotografiju prilagođenu dobu dana, adresi i ostalim zadanim uvjetima.

Sam prototip ovog “fotoaparata” nastao je tehnikom 3D ispisa, a sadrži ekran za prikaz informacija, koji će se naći u dostupno, kao i tri potenciometra. Njima se mogu raditi detalji fotografije, pa tako prvi od njih određuje širinu kadra (tj. zadaje AI sustavu koliki polumjer oko fotoaparata treba analizirati), drugi mijenja sjeme vrijednost za difuzijski model izrade fotografije, a pomoću trećeg “fotografa” može se odrediti koliko će rigidno AI model pratiti potaknuti ili, s druge strane, koliko će kreativne slobode imati u stvaranju.

Crvena “ticala” koja vidimo s prednje strane uređaja imaju tek estetsku svrhu, a inspirirana su ticalima jedne vrste krtice.

Više o temiIzvor:Bug.hr