Elon Musk suočen je s optužbom da je manipulirao cijenom dogecoina

Skupina američkih investitora podnijela je tužbu protiv Elon Musk, u kojoj tvrde da je svojim objavama na društvenim mrežama i javnim nastupima umjetno podizao cijenu meme kriptovalute dogecoin, a sve kako bi na tome zaradio novac sebi ili kompaniji Tesla. Veza Muska i dogecoina seže nekoliko godina u prošlost, još otkako se ovaj altcoin prvi put pojavio na tržištu. Musk je uvijek govorio kako mu je upravo dogecoin omiljena kriptovaluta te jedina koju posjedujepored bitcoina i ethereuma.

Sporno pumpanje cijena

Nemali broj puta direktor Tesle i vlasnik Twittera je o dogecoinu tvitao, što je gotovo uvijek dovodilo do porasta vrijednosti te kriptovalute. Isti učinak na cijenu imao je i njegovo tituliranje samoga sebe “dogefatherom”, potom i nastup u humorističkoj emisiji Saturday Night Live, gdje se dogecoin također spominjao. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je na Teslinom webshopu dogecoin omogućen kao sredstvo plaćanja. Posljednji u nizu takvih poteza bio je privremeno postavljanje dogea umjesto plave ptičice kao glavnog logotipa Twittera.

Investitori optužuju Elona Muska za trgovanje ovlaštenim informacijama tvrdeći da je izvršni direktor Tesle manipulirao kriptovalutom Dogecoin. Ulagači su rekli da je Musk namjerno podigao cijenu Dogecoina za više od 36.000% tijekom dvije godine, a zatim je pustio da se sruši https://t.co/cLl90Sl1YN pic.twitter.com/U5rL8HKP4A

— Reuters Legal (@ReutersLegal) 2. lipnja 2023

Svi ovi javni pristupi, tvrde sadašnji tužitelji, imali su za cilj privlačenje pažnje i povećanje vrijednosti dogecoina, od čega se Musk izravno okoristio. Primjerice, kada je Twitterov logotip zamijenio dogeom, vrijednost te kriptovalute bila je porasla za 30%, a Musk je potom prodao svoju kriptoimovinu u vrijednosti od oko 124 milijuna dolara u dogecoinu. Ovo je jedan u nizu dokaza, stoji u optužnici, za manipulaciju tržištem i trgovanje s povlaštenim informacijama.

Ukupno je, kažu, Musk svojim nastupima tijekom nekoliko godina uspio umjetno podići cijenu dogecoina za više od 36.000%, potom je puštajući da padne te iskorištavajući te oscilacije u svoju korist

Više o temiIzvor:Bug.hr