Djeca pod sve većim pritiskom: “Dvije četvorke u sedmici, dvije u osmom, is tim bodovima morala je prekrižiti više od deset gimnazija”

Tko će u kojoj školi, hoće li imati dovoljno bodova, glavna je tema među osmašima.

“Moram neke ocjene zaoštriti malo, ali mislim da ću imati dovoljno”, rekao je Toni Lukas, učenik osmog razreda. “Ima puno tih superodlikaša i zato oni uzmu mjesto onima koji imaju samo malo manje ocjene od njih”, dodala je Iskra.

Ni Iskru nisu zaboravili nervoza i pritisak, iako je odlikašica. Njena majka sve s njom prolazi.

“Naravno da me to frustrira. Gotovo jer je odlična učenica. U sedmom razredu ima dvije četvorke, u osmom dvije is tim bodovima morala je prekrižiti više od deset gimnazija“, poručila je Ojdana Rajić AzinovićMica ekran.

Jer inflacija superodlikaša je uzela maha. Petica kao gljiva poslije kiše. Jesu li zarađene ili poklonjene – na upisu u srednjoj nitko ne pita.

„Takav način upisa u srednje škole je besmislen, samo na temelju ocjene, petica, možda i nekih navučenih petica. Mislim da bi se definitivno moralo razmišljati o nekim prijemnim ispitima što sve više škole uvodi ili će se dio toga ispuniti nacionalnim ispitima”, izjavio je Igor Matijašićravnatelj OŠ Bregana.

Čemu već škole pribjegavaju. Da sve to ostavlja trag na djecuvide i liječnici u praksi, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica.

“Pa se u praksi zna da je negdje od drugog do petog mjeseca nama kao dječjim psihijatrima puno veća frekvencija naših pregleda i patologija”, istaknuo je Ivan Begovac iz Zavoda za dječju psihijatriju i psihoterapiju.

Učitelji su često znali reći da se susreću s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja. Nedavno istraživanje pokazalo je da se 40 posto učitelja u posljednjih godinu dana susrelo s pritiscima roditelja za povećanje ocjenea čak 72% s roditeljima koji na djecu vrše veliki pritisak zbog ocjene.

“Pritiska uvijek ima. Na učitelje pritisak ne samo sa strane roditelja, nego općenito to je izrazito stresno razdoblje za sve učitelje“, napomenuo je Matijašić.

Ne, liječnici kažu da ima dosta tinejdžera koji sami teže perfekcionizam.

“Ponekad roditelji kažu upravo suprotno, ‘pa, ja ne vršim nikakav pritisak u školi. Ali ona želi biti svih pet, perfekcionist. To je perfekcionistički stil koji se može dosta poguban za mladu osobu jer on misli da se samo tako može afirmirati”, rekao je Begovac.

Kako u narodu kažu – nijedna krajnost nije dobra. Niti su ocjene jamstvo uspjeha.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr