Do kraja godine prestaje podrška za Cortanu na Windowsima

Velika revolucija u načinu na koji koristimo Windowse i Microsoftove ostale alate postupno će doći već tijekom sljedećih mjeseci, uvođenjem brojnih “kopilota”, tj. sustava pogonjenih umjetnom inteligencijom. Oni će primati naredbe dane na prirodnom jeziku i izvršavati ih u programima kao što su Excel, Word, PowerPoint ili u samom OS-u. Jasno je, dakle, da će potreba za glasovnom asistenticom Cortanom gotovo nestati.

Zamijenit će je Copilot

Zaključili su to iu Microsoft, pa su najavili da će podrška za aplikaciju Cortana u Windowsima biti ugašena do kraja ove godine. Cortana, sustav pomoćnika koji je vjerojatno imao manje korisnika i od plaćene verzije WinRAR-a, bit će zamijenjen AI alatima. Dijelove njegovih uobičajenih funkcija već sada je moguće preuzeti sustav za glasovne naredbe u Windowsima 11, dio “pametnog” chata može odraditi Bing Chat, a ostale funkcije, pa čak i mnogo novih i naprednijih, bit će dostupne kroz Microsoft 365 Copilot i Windows Copilot.

Iako samostalna aplikacija Cortana neće biti dostupna, ostat će kao dodatak u nekoliko aplikacija. To su mobilni Outlook te mobilna i desktop verzija Teamsa.

Cortanu je Microsoft prvi put predstavio 2015. godine u Windowsima 10, kada je zamišljen kao virtualni pomoćnik i konkurencija Alexi, Siri, Bixbiju i sličnima. Ne, s istaknutog mjesta u taskbaru nedugo zatim je uklonjena, jer se nije pokazala odveć popularnom. Isto tako, s Windowsima 11 više nije dio inicijalnog paketa programa, koji se postavlja odmah po instalaciji OS-a.

Više o temiIzvor:Bug.hr