Europski poslovni lideri u Madridu usvojili su pet važnih zahtjeva

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, sudjelovala je na Vijeću predsjednika BusinessEuropea, koji se održao u Madridu.

BusinessEurope je krovna europska organizacija poslodavaca koja je u Madridu okupila čak 40 poslodavačkih udruga, koji su istaknuli kako je za gospodarski i društveni napredak potrebno raditi na podizanju konkurentnosti.

Europske poslodavačke udruge predstavile su Nadiji Calviño, potpredsjednici španjolske vlade i ministarstva gospodarstva i digitalne transformacije, svoje prioritete za nadolazeće španjolsko predsjedanje Vijećem EU. Također, članice su podijelile svoja mišljenja s Margaritisom Schinasom, potpredsjednikom Europske komisije, a imale su i audijenciju kod Njegovog Veličanstva kralja Felipea VI.

Tijekom sastanka usvojena je Madridska deklaracija Vijeća predsjednika Business Europea, u kojoj se ističe kako bi španjolsko predsjedništvo trebalo promicati:

  • strateški pristup konkurentnosti;
  • pomoći u smanjenju regulatornog opterećenja za tvrtku;
  • otvaranje novih tržišta za europske tvrtke:
  • produbljivanje integracije jedinstvenog tržišta
  • te osiguranje opskrbe energijom po konkurentnim cijenama.

Predsjednik Španjolske konfederacije poslovnih organizacija, Antonio Garamendi, rekao je: „Potrebne su nam konkurentne tvrtke kako bismo ojačale globalnu poziciju Europe, sposobnost da se zauzmemo za naše vrijednosti, osiguramo visok životni standard i ostvarimo zelenu i digitalnu tranziciju. Vjerujemo da će se nadolazeće španjolsko predsjedanje EU-om graditi na započetom radu tijekom ove godine kako bi se pokrenula ambiciozna strategija europske konkurentnosti.”

„5 zahtjeva koje smo usvojili u Madridu važni su za daljnje jačanje konkurentnosti i jačanje europskog gospodarstva. I za hrvatske tvrtke važno je da EU radi na daljnjem smanjenju regulatornog opterećenja

Više o temiIzvor:Poslovni.hr