INSTA(NT) TRAVEL: Očaravajuća prirodna ljepota Tolminskih korita

Istražite najveće znamenitosti

Tolminska korita ističu se svojom nevjerojatnom prirodnom ljepotom. U nastavku izdvajamo što Tolminska korita čine tako posebnim i zašto su postala popularna destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

DANTE ALIGHIERI i DANTEOVA JAMA

Legenda kaže da je talijanski pjesnik Dante Alighieri posjetio Zadlašku špilju, koja se nalazi iznad Tolminskih korita. Ljepota i divljina ovdašnje prirode navodno ga je potaknula da se napiše prvi dio najpoznatijeg epskog spjeva. Božanstvena komedija – Pakao. Stoga su mještani po njemu nazivali špiljski sustav dug 1140 m koji ima tri dvorane.

Ulaz u Danteovu špilju moguć je samo u pratnji vodiča uz prethodnu rezervaciju. Bez vodiča možete vidjeti samo ulaz u špilju.

VRAŽJI MOST (hrv. VRAŽJI MOST)

Završetak posjeta Tolminskoj kotlini bit će poseban doživljaj jer ćete Tolminku vidjeti iz ptičje perspektive, s mosta koji povezuje ekološko selo Čadrg s ostatkom svijeta. Most je izgrađen 1907. godine, a ime je dobio po seoskoj legendi o vragu koji je izgradio most. Nekad su seljani koristili mali most koji je premošćivao rijeku Tolminku na dnu riječnog korita kako bi došli do grada.

Idealna lokacija za vikend-izlet

Tolminska korita predstavljaju izvanrednu prirodnu ljepotu koja oduzima dah. Njihove impresivne klisure, smaragdno zelene rijeke i spektakularni vodopadi čine ih jednim od najatraktivnijih prirodnih mjesta u Sloveniji. Aktivnosti na otvorenom, kao što su rafting, kajakarenje, pješačenje i planinarenje, posjetiteljima pružaju različite načine za istraživanje i uživanje u ovom prirodnom raju. Stoga su idealna destinacija za vikend-izlet s obitelji ili prijateljima.

Više o temiIzvor: Journal.hr