Željko Rendulić, Duplico: Uvoz radne snage pokazao se izvrsnom metodom osiguranja kompetencija

Kada je 2005. Duplico razvio i patentirao (P20050410) metodu sigurnog prijenosa podataka putem FTP, UDP, TCP/IP i MODBUS PREKO IP protokola na dinamičku ili statičku IP adresu poslužitelja u GPRS, EDGE, UMTS, VPN i Internet mrežama, temelje razvoja i poslovanja poduzeća. Od tada ovu patentiranu metodu primjenjuje u svim svojim projektima, a iste godine projektirana je serijska komunikacija telemetrijskih sustava za daljinsko praćenje vodoopskrbe i distribucije i primijenjena na prvom telemetrijskom sustavu u Otočcu.

Neprestana ulaganja u istraživanje i razvoj te primjena najnovijih tehnologija postala su tako okosnica rada obiteljske tvrtke iz Rakova Potoka (naselje u blizini Samobora). Pod vodstvom suvlasnika i glavnog direktora Željka Rendulića Duplico razvija rješenja primjenjiva u energetici, vodoopskrbi i odvodnji, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT), naftnoj i plinskoj industriji, farmaceutici te djelatnosti hrane i pića. Također, razvija i ugrađuje solarne sustave za privatne korisnike i organizacije, a osim u Hrvatskoj prisutan je na tržištu Europske unije, posebno u Njemačkoj, Austriji, Luksemburgu i Švicarskoj, u kojima namjerava dalje jačati svoju mrežu kupaca.

Duplicovi proizvodi i usluge obuhvaćaju inženjering i izvedbu elektroenergetskih projekata, industrijsku automatizaciju, projektiranje i proizvodnju elektroormara, projektiranje i izgradnju solarnih sustava, ICT usluge i prilagođena softverska rješenja razvijena unutar tvrtke te razna sigurnosna rješenja koja uključuju usluge industrijske kibernetičke sigurnosti.

Plodna suradnja s FER-om

Iznimna je potražnja za projektiranjem i proizvodnjom elektroormara te najnovijim ponudom projektiranja i izgradnje solarnih sustava.

– Ta potražnja proizlazi iz rastuće digitalizacije proizvodnje i povećane svijesti o potrebi optimizacije potrošnje energije, a planiramo dodatno proširiti svoju ponudu elektroenergetskih rješenja. Posebno smo usmjereni na razvoj i primjenu potpuno nove tehnologije proizvodnje elektroormara, koja je rezultat suradnje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Taj zajednički projekt bliži se svom dovršetku i važan je iskorak u odnosu na dosadašnji način izrade elektroormara. Primjenom nove tehnologije dobili smo ormar smanjenog gabarita, čija proizvodnja znatno štedi vrijeme, upotrebu materijala, ali i ispuštanje CO₂.

Osim toga, tehnologija će omogućiti primjenu robotike u proizvodnji elektroormara, za razliku od dosadašnjeg ručnog sklapanja. Cilj suradnje s FER-om jest angažiranje Fakulteta kao referentne znanstvene ustanove u rješavanju razvojnih izazova vezanih uz implementaciju i integraciju postojećih tehničkih rješenja. Tijekom suradnje razvili smo nekoliko inovativnih rješenja kao što su plinski nominatori koje smo putem matematičkog modela temeljena na neuronskim mrežama integrirali u aplikaciju povezanu sa sustavom SCADA, potom tehnologiju povezivanja komponenti upravljačkih elektroormara, sustava EPAScada i prvog flotnog punjača za električna vozila. Suradnja s FER-om dovela je i do toga da su mnogi studenti koji su sudjelovali u tim projektima poslije postali naši zaposlenici – opisuje Rendulić.

Okrećući se izvozu

Rendulić je svojom ušteđevinom osnovao Duplico 2002. nakon što je prepoznao potrebe tržišta za novim tehnološkim rješenjima. U kasnim devedesetima s komercijalizacijom GSM mreže uvidio je mogućnosti i potencijal za razvoj svojih inovativnih rješenja te se usmjerio na primjenu nove tehnologije u području zaštite pokretnina i imovine putem GPRS signala. U Duplicu radi i Rendulićeva supruga Đurđica kao direktorica financija i suvlasnica te sinovi: Ivana na mjestu operativnog direktora, Nikola kao direktor TQM-a (engl. total quality management – ​​potpuno upravljanje kvalitetom) te Matija na mjestu direktora proizvodnje.

– U početku smo se usmjerili na javna nadmetanja, realizirali prve projekte i uspostavili temelje tvrtke. Radili smo na tisućama projekata, stjecali znanja i reference, a zahtjevi kupaca omogućili su nam kontinuirani razvoj rješenja i usluga. Važne godine bile su jedne između 2010. i 2015. kad smo ostvarili velike infrastrukturne projekte poput tehnološke izvedbe pogona Teve, izgradnje i rekonstrukcije nadzorno-upravljačkih sustava diljem Hrvatske i uselili se u novi poslovni prostor.

U tehnološkom smislu prijelomna je bila 2017. jer smo započeli veliki investicijski ciklus, dogradili proizvodni prostor i opremili se tehnološki najmodernijim strojevima i 3D softverima za vizualizaciju. Time smo postali tehnološki lider u industriji i okrenuli se izvozu elektroormara. Ta je godina bila ujedno godina važnih i velikih referenci, od kojih želim istaknuti onu koja je ujedno imala i veliki utjecaj na reputaciju tvrtke. To je bio tehnološki iznimno zahtjevan projekt rekonstrukcije MCC elektroormara u TE-u Plomin, koji smo izveli u rekordno kratkom roku. Upravo smo se na krilima takve reference probijali na tržištu – iznosi Rendulić.

Kultura inovativnosti

Dodaje kako u elektro ormare ugrađuju opremu niza dobavljača, a pristup naručitelju, projektu i proizvodnji usmjeren je prema rješenjima koja jamče kvalitetan proizvod, od korištenja raznih 3D softvera za projektiranje do vlastitog softvera s kojima prate svaki segment proizvodnje, QC i ispitivanja prema normama HRN EN 62208. Uglavnom rade rješenja po narudžbi, koja čine gotovo 90 posto portfelja.

– Surađujemo s većim brojem domaćih i stranih tvrtki, posebno u dijelu zajedničkih javnih nadmetanja. Neke od njih su Riko, BK Montaža, Tigra, CGP, Radnik, ATZWANGER Spa te KSB pumpe i armature. Dosad smo ostvarili nekoliko velikih ulaganja za razvoj ključnih tvrtki. Samo u proteklih pet godina investirali smo više od tri milijuna eura u gradnju i opremanje poslovnih i proizvodnih prostora, projekte digitalizacije i modernizacije te primjenu naprednih tehnoloških rješenja za poboljšanje poslovnih procesa i povećanje učinkovitosti. Kupili smo zemljište površine jednog hektara za novi poslovni centar u svrhu povećanja proizvodnje. Proizvodni prostori Duplica obuhvaćaju tako 3000 četvornih metara, a upravna zgrada prostire se na 1000 četvornih metara.

U razvijanju tvrtke najviše se oslanjamo na vlastite snage, financijske i ljudske, na zaposlenike i njihove kompetencije, u koje ih stalno ulažemo i razvijamo. Sve investicije vraćaju nam se u povećanom spektru usluga i proizvoda koje nudimo tržištu, u istom vremenu i većim prihodima. Planiramo širiti prisutnost na tržištu i osvojiti nove klijente te razvijati dugoročne partnerske odnose. Ulagat ćemo dalje u razvoj znanja i vještina svojih zaposlenika i poticati kulturu inovativnosti, na kojoj je tvrtka i izgrađena – vjeruje Rendulić.

Duplikovi prihodi su u 2022. iznosili 10.763,964 eura (81.095.707 kuna), prethodne godine 8.495.673 eura (64.006.407 kuna). Ostvarili su tako rast prihoda od 26,6 posto u odnosu na 2021., pa Rendulić to smatra potvrdom uspješnog poslovanja, očekujući veliki napredak, razvoj i širenje u 2023.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr