POČEO ŠTRAJK SUDSKIH SLUŽBENIKA! Otkazane su gotovo sve službe na sudovima, čeka se važna odluka

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Autor: Dnevno.hr/MP

U 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća.

Štrajk je u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Organizira se u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN RH ima svoje članove, au njemu sudjeluju i ostali službenici i namještenici koji mu se dobrovoljno pridruže.

Kako navode iz sindikata, na štrajk su bili prisiljeni nakon neuspjelog postupka mirenja s Vladom RH, a tragom trogodišnjeg iskaza o akumulaciji nezadovoljstva ljudi bez kojih ovaj sustav ne može funkcionirati.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Za građane ovaj štrajk konkretno znači da se otkazuju gotovo sve usluge na sudovima poput održavanja ročišta, ali i upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije u petak da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer nisu ovlašteni za poduzimanje štrajka i ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan.

Županijski sud u Zagrebu objavit će u 10 sati presudu je li štrajk zakonit.

Autor:Dnevno.hr/MP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr